Aan de voorzitter van de FNV, de heer Busker,

U komt met de werkgeversbonden niet tot een akkoord over hervormingen op de arbeidsmarkt. Dat is jammer, en eerlijk gezegd onbegrijpelijk.

Natuurlijk snap ik dat u opkomt voor de belangen van uw leden. En ik snap natuurlijk ook dat het voor een zieke medewerker een hele geruststelling is dat zijn loon nog wordt doorbetaald. Maar u kunt toch ook zien dat de rekening hiervoor nogal hoog oploopt voor een mkb ondernemer die maar een paar mensen in dienst heeft? Hoe kun je van een fietsenmaker verwachten dat hij een zieke collega blijft betalen terwijl daar geen productie meer tegenover staat?

Daarom kijken fietsenmakers, winkeliers en webbouwers wel tien keer uit voordat ze iemand in dienst nemen. Liever zelf nog even doorwerken op de avonden en de weekenden. En als dat niet meer volstaat samenwerken met zelfstandige.

Ik nodig u graag uit eens te komen kijken bij een aantal van onze leden. Ondernemers met hart voor hun zaak, en hart voor hun medewerkers. Mannen en vrouwen die minder goed verzekerd zijn dan ieder van hun personeelsleden. Die iedere dag dat ze zelf ziek zijn uit eigen zak moeten betalen. En die bij arbeidsongeschiktheid eerst heel goed hun polis op de kleine lettertjes door moeten lezen, als zij zich al zo’n polis konden verantwoorden.

Het is onbegrijpelijk dat ondernemers niet alleen het risico op hun eigen ziekte en arbeidsongeschiktheid moeten dragen, maar ook volledig verantwoordelijk zijn voor ziekte en arbeidsongeschiktheid van hun medewerkers. Nergens ter wereld drukt dat risico zo zwaar op ondernemers als in Nederland.
Daar is niets rechtvaardigs aan. En het is uiteindelijk ook niet in het belang van uw leden. Want het werkt de flexibilisering van de arbeidsmarkt in de hand, terwijl u daar juist zo tegen bent. Als u een eerlijker en beter functionerende arbeidsmarkt wilt was u met een akkoord beter af geweest.

Met vriendelijke groet,

Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam

-Eens met deze column? Word hier lid van MKB Amsterdam. Wij behartigen jouw belangen in de Stopera en op het Binnenhof.
-Niet eens met deze column? Reageer dan hier.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...