Coronavirus

Coronavirus

Lees hier het laatste nieuws over de maatregelen rondom de coronacrisis met betrekking op ondernemen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief dan ontvang je updates in je e-mail.

MKB-Nederland en MKB-Amsterdam hebben direct na uitbraak corona gepleit voor de maatregelen voor ondernemers die er nu zijn. En we voeren overleg met het kabinet en de gemeente Amsterdam om aan te geven waar maatregelen nog aanpassingen nodig hebben.
Hoe gaat het nu met jouw onderneming? Waar loop je nu tegen aan? Laat het ons weten. Waar we kunnen, helpen we je verder. E-mail de voorzitter van MKB Amsterdam: bart@bartdrenth.nl

Voor ondernemers is het nog niet makkelijk om te zien van welke regelingen zij gebruik kunnen maken. Een goed hulpmiddel hiervoor is de coronacalculator. Vul je bedrijfsnaam in en loop door de vragen heen. Je krijgt dan een behoorlijk goed idee waar je aan toe bent. Je vindt de coronacalculator hier.

Meer relevante informatie over de relevante ontwikkelingen en regelingen kun je vinden op één van de volgende sites: www.kvk.nl/coronaloket en www.amsterdam.nl/coronavirus

Dien je vraagstuk in

Omzet in binnenstad Amsterdam met 55% gekelderd

Omzet in binnenstad Amsterdam met 55% gekelderd

In alle grote Nederlandse steden hebben winkels door corona minder omzet gemaakt. Nergens is de neergang zo groot als in de Amsterdamse binnenstad. Uit een overzicht van InRetail blijkt dat de omzet dit jaar 55% lager is dan vorig jaar. De meting beslaat week 12 (start coronacrisis) tot en met week 41. Daarmee doet Amsterdam het een stuk slechter dan Rotterdam (-42%), Utrecht (40%) en Den Haag (34%). Van alle steden uit het onderzoek doet Almere het relatief het best. Daar bleef de omzetdaling beperkt tot 19%.

Red je het nog?

Red je het nog?

Bart Drenth van MKB-Amsterdam raadt ondernemers aan hun bedrijfsmodel om te gooien als dat nodig is. En de moed hebben om te stoppen als het echt niet meer gaat. Drenth: “Aarzel niet om daar hulp bij te vragen. Dat kan ook als je geen geld hebt om dat te betalen. Daarom zijn we blij met het initiatief van Hogeschool InHolland: InCollab. Waarbij ondernemers een beroep kunnen doen op studenten”.

Doornroosje scenario: een time out voor je bedrijf.

Doornroosje scenario: een time out voor je bedrijf.

Veel ondernemers hebben hulp nodig om door deze zware tijden te komen. De horeca is dicht, andere branches voelen de gevolgen van de beperking van de groepsgrootte. Weer andere hebben last van de ontmoediging om te winkelen. Dat vraagt om uiteenlopende maatregelen. MKB-Nederland wil het mogelijk maken met je bedrijf een ‘time out’ te nemen. Dit wordt ook wel het ‘Doornroosje scenario’ genoemd, omdat de bedrijven in een soort ‘winterslaap’ gaan, waar ze na een tijdje uit kunnen worden wakker gekust.

Regel de achterkant van coffeeshops

Regel de achterkant van coffeeshops

Deze crisis is ook een mooie gelegenheid om een aantal zaken radicaal anders aan te pakken. Eén van de wensen van MKB voorman Bart Drenth is de toevoer aan coffeeshops te reguleren. “Nu ligt die helemaal in handen van criminelen, omdat het verbouwen en verhandelen van drugs strafbaar is.”Daarom wil Drenth dat Amsterdam alsnog gaat meedoen aan de wietproef. “Dan zijn coffeeshops voor hun leveranties niet meer aangewezen zijn op criminelen. Het gaat om een business van honderden miljoen euro’s.

Help de bezoekerseconomie er weer boven op!

Help de bezoekerseconomie er weer boven op!

De bezoekerseconomie heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Daarom vragen de verzamelde ondernemersverenigingen van Amsterdam het gemeentebestuur om deze weer te stimuleren. Nu is er ook een uitgelezen kans om de bezoekerseconomie te hervormen. In tien punten zetten de ondernemersorganisaties uiteen hoe dat kan.

Nieuwe maatregelen harde klap

Nieuwe maatregelen harde klap

De nieuwe maatregelen tegen corona zijn vooral voelbaar in horeca in de Amsterdamse binnenstad. “Omdat mensen wordt afgeraden zich te verplaatsen, is funshoppen er niet meer bij”, aldus voorzitter Bart Drenth van MKB-Amsterdam. “Met de stijging van het aantal besmettingen zit er niets anders op dan weer strengere maatregelen te nemen.”Drenth is in ieder geval blij dat er meer duidelijkheid komt over de mondkapjesplicht. De gevolgen voor de lokale economie zijn groot.

MKB TV cultuur- en entertainment industrie

MKB TV cultuur- en entertainment industrie

De cultuur- en entertainmentindustrie wordt door de coronacrisis hard getroffen. Vooral degene die niet afhankelijk zijn van subsidies worden juist nu hard getroffen. We gaan op onderzoek uit bij de Johan Cruijff ArenA en we gaan in gesprek met Henk Markerink, CEO Johan Cruijff ArenA. Onder andere praten we over de sneltesten die de entertainment industrie erg kan helpen. Kijk hier de nieuwe aflevering van MKB TV.

Mondkapjes raken ingeburgerd

Mondkapjes raken ingeburgerd

Je ziet ze inmiddels steeds vaker, de mondkapjes. En hoewel niemand ze voor het plezier draagt, is het steeds duidelijker dat ze zowel jezelf, als anderen beschermen. Daarom roept MKB-Amsterdam iedereen op deze te dragen op alle publiek toegankelijke plekken binnen. We roepen het kabinet op dit te verplichten, om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven

Mark Rutte en Jacco Vonhof in MKB Live

Mark Rutte en Jacco Vonhof in MKB Live

Woensdag 7 oktober gaat onze landelijk voorzitter Jacco Vonhof in gesprek met premier Mark Rutte. Onderwerp is natuurlijk de corona-crisis. Doen we genoeg om hier doorheen te komen? Jij kunt dit gesprek volgen op MKB Live. Daar kun je ook je vragen stellen. Meld je aan via de volgende link.