De anderhalve meter economie of de 60 min economie? Jop Fellinger van MKB-Amsterdam, pleit voor een nieuwe economie. Een economie waarin we zelf bepalen of we risico willen lopen of niet. Lees hier het artikel en discussieer mee!

De voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, heeft een discussie gestart over waar we de economie weer kunnen toelaten in de besluitvorming over de coronamaatregelen. Want het Outbreak Management Team kent geen economen als leden. Blijkbaar was Vonhof in de media geciteerd als voorstander van de 60 min economie. Tijdens Jinek gaf hij aan dat die kop uit de context was gehaald. Ik vind dat je beter van een ‘nieuwe economie’ kan spreken.

In aanvulling op de anderhalve meter economie pleit Vonhof voor inschakeling van jongeren als een betere manier om zowel het virus eronder, als de economie er bovenop te helpen. Want er zijn veel plekken waar anderhalve meter afstand een illusie is. Zelfs tegenstrijdig aan het hele concept. Veel horecagelegenheden en evenementen gaan in de kern over ontmoeting.

In zekere zin is het bijzonder dat, zonder medische noodzaak, jonge mensen wordt verboden om elkaar te ontmoeten en te gaan werken in de horeca. Zij worden niet of nauwelijks ziek van het virus. Dat was tot voor kort wel te rechtvaardigen met een beroep op onbekendheid van het virus, met een tekort aan hulpmiddelen en IC’s. Die situatie begint toch te veranderen, waardoor deze discussie naar mijn gevoel wel gevoerd moet worden. Ik snap dat wanneer we iedereen een jaar lang opsluiten, waarschijnlijk het virus onder controle komt. Dat is echter economisch, maar ook sociaal niet te doen. Na een dikke maand begint het economisch te kraken, maar ook emotioneel loopt het spaak. Jonge mensen, vooral alleenstaande, zitten met psychische klachten thuis. Waarvan we er erg veel hebben in Amsterdam. Mensen die al dan niet door corona een naaste hebben verloren, hebben geen goed afscheid kunnen nemen vanwege de lockdown. Met alle verwerkingsproblemen van dien.

Voor beroepen waar thuiswerken niet kan, zoals de horeca, kun je de kwetsbaren (ouderen en mensen met onderliggende ziektes) toestaan om thuis te blijven en daar de NOW-regeling op toepassen. Als meer mensen wel weer kunnen werken, wordt de NOW een stuk minder duur en tegelijkertijd komen wel weer belastingen binnen. Waardoor de lasten in de toekomst nog te dragen blijven. Want uiteindelijk betaalt de belastingplichtige deze maatregelen. Is versoepeling dan meteen een garantie voor een volgende uitbraak? Ik denk dat het afhangt van de manier waarop je (vergaand) versoepelt. In de kern is leidend het activeren van gezond verstand en eigen verantwoordelijkheid. Niet alles wat kan, mag. Niet alles wat mag, kan.

De afgelopen tijd is er in binnen- en buitenland ervaring opgedaan met het gedrag en de uitwerking van het virus. Van onderschatting is geleerd. We hebben de IC’s vol zien stromen en dankzij strenge maatregelen lopen die weer langzaam leeg. De klappen vallen bij (hoog)bejaarden en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Jongeren lopen relatief weinig risico. We kunnen dus beter zelf bepalen of we risico willen lopen of niet. En of we een ander in gevaar brengen of niet. Basisscholen mogen weer open. Maar dat betekent niet dat geadviseerd wordt dat kleinkinderen weer bij opa en oma langs kunnen gaan. En ook na één september ga je als je 60-50plus bent, of als jongere die met risicogroepen werkt, niet meer naar drukke festivalterreinen, feestcafés en voetbalwedstrijden. Op diverse werkplekken wordt al rekening gehouden met de anderhalve meter en is thuiswerken mogelijk gemaakt. Waardoor 50-plussers zoals ik gewoon kunnen doorwerken. Supermarkten en andere plekken waar mensen van alle leeftijden komen, blijven de anderhalve meter economie volgen.

Kwetsbare personen kunnen zich totdat het virus uitgedoofd is, of een vaccin effectief in het lichaam immuniteit heeft opgebouwd, onthouden van risicovol gedrag. Met het beschikbaar komen van FFP2 mondkapjes kan later ook daar weer meer.

In de ‘nieuwe economie’ wordt niemand iets verboden, wat nu wel zo is. Iedereen mag na versoepeling overal komen. Maar het is niet meteen slim om risico op te zoeken. Het is ook niet slim om bij ziekteverschijnselen anderen aan te steken. Dat was voor corona ook al zo. En zal altijd zo blijven. In die zin past bij versoepeling een oproep tot het nemen van verantwoordelijkheid. Niet alleen voor jezelf, ook voor anderen die wel kwetsbaar zijn.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB MKB-Metropool Amsterdam heeft met grote instemming kennis genomen van het besluit van het GVB om gemotiveerde sollicitanten voor de functie van trambestuurder structureel te gaan helpen om voor de...

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Volgens wethouder Melanie van der Horst is het woord ‘Knip’ voortaan een ‘verboden woord’ en kiest de gemeenteraad ervoor van de Weesperstraat een fijne stadsstraat te maken, met twee maal één rijstrook, bredere fiets- en voetpaden, meer groen en een aantrekkelijkere...

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

MKB-Metropool Amsterdam heeft met instemming kennis genomen van de conclusie van het onderzoeksrapport over de Knip Weesperstraat: de knip Weesperstraat gaat definitief van tafel. Volgens het college was de proef wel geslaagd en heeft deze veel opgeleverd, maar...

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Volgens het concept Programma van Eisen van de Vervoersregio Amsterdam voor het GVB voor de komende jaren moet het openbaar vervoer (OV) in het centrum en de oude stadsdelen verslechteren ten gunste van de nieuwe centra buiten de Ring A10. Een slecht plan, vindt MKB-...

Neem jij ook deel aan de jaarlijkse ondernemers enquête?

Neem jij ook deel aan de jaarlijkse ondernemers enquête?

Onze zustervereniging Amsterdam City komt op voor de belangen van ondernemend binnenstad en heeft onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok gevraagd de mening van ondernemers in de binnenstad over diverse onderwerpen te onderzoeken. De resultaten van het onderzoek worden...