De gemeente Amsterdam wil in 2050 een circulaire stad zijn. Een stad waar we waardevolle materialen en grondstoffen hergebruiken en geen afval produceren. De gemeente laat haar plannen voor een duurzamere stad niet in de weg staan door het coronavirus en wethouder Van Doorninck presenteerde begin april de strategie Amsterdam Circulair. Amsterdam hoopt hiermee de eerste volledig circulaire stad te worden en liet econoom Kate Raworth een zogenaamde ‘stadsdonut’ ontwikkelen.

MKB-Amsterdam staat achter de plannen van de gemeente, maar heeft ook zorgen over de realisatie nu veel Amsterdamse ondernemers zorgen hebben over hun bestaanszekerheid. Tegelijk zien we veel nieuwe werkgelegenheid en kansen voor ondernemers. We zijn constant in gesprek met de achterban en de gemeente over de knelpunten en om te zorgen dat ondernemers over voldoende informatie beschikken om mee te komen met deze transitie. MKB-Amsterdam zoekt mee naar nieuwe kansen voor ondernemen. Wil je meer weten of wil je als ondernemer meedenken een Circulair Amsterdam, dan horen we graag van je via info@mkb-amsterdam.nl.

De strategie richt zich op drie categorieën: voedsel en organische reststromen, consumptiegoederen en de gebouwde omgeving. Over het bedrijfsleven is het volgende te lezen in de strategie: ‘We verwachten van bedrijven dat ze inzetten op innovatie om een circulaire economie dichterbij te brengen. Ze zullen hun producten op een verantwoordelijke manier moeten leveren. Ze ontwikkelen nieuwe bedrijfsmodellen, zoals product as a service, waarin ze als producent meer verantwoordelijkheid dragen voor een goede kwaliteit en eigenaar blijven van de grondstoffen en materialen. Ontwerpers maken producten zodanig dat ze gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd voor reparatie of hergebruik. Daarnaast nemen ze de verantwoordelijkheid voor de inzameling en een hoogwaardige verwerking van een product na de gebruiksfase.’

De volledige strategie is hier te vinden: Innovatie- en uitvoeringsprogramma Amsterdam Circulair 2020 – 2021.  Het beschrijft ruim 200 projecten die de gemeente Amsterdam momenteel al uitvoert in de stad – veelal in samenwerking met partners. Voor meer informatie, lees hier.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Kruidenthee van ptthee, winnaar ‘Product van de Maand’

Kruidenthee van ptthee, winnaar ‘Product van de Maand’

De kruidenthee van ptthee is door de vakjury van MKB-Amsterdam gekozen als ‘Product van de Maand’ oktober 2020. De ingrediënten van de thee worden verbouwd in samenwerking met lokale boeren. De nominaties van het Product van de Maand oktober 2020 komen deze maand van...

Reactie op corona-maatregelen kabinet

Reactie op corona-maatregelen kabinet

MKB-Nederland is blij dat het kabinet nu maatwerk heeft aangekondigd voor de meest getroffen sectoren. Daar hebben we ook steeds op aangedrongen. Maar het is nog niet op alle punten voldoende. Voor de evenementenbranche: het kabinet trekt nu 11 miljoen euro uit voor een eenmalige vergoeding. De vraag is of dat voldoende is én welke bedrijven in de branche hier dan wel of niet aanspraak op kunnen maken. Dat gaan we nader uitzoeken. Het kabinet komt niet-gesubsidieerde theaterproducenten tegemoet met een totaalbedrag van 40 miljoen euro. Ook hier moet nog worden bezien wat dat per bedrijf betekent en in hoeverre producenten hiermee geholpen zijn.

Inspraakreactie knip Weesperstraat

Inspraakreactie knip Weesperstraat

Guido Frankfurther spreekt in bij raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Water: MKB-Amsterdam vindt het zeer onwenselijk dat u vooralsnog van plan bent de aangekondigde proef, om de Weesperstraat af te sluiten voor doorgaand autoverkeer, door te zetten. Zeker nu in Coronatijd, waarin de ondernemers toch al zo worden getroffen en het water hen aan de lippen staat, ook nog eens de Piet Heintunnel tegelijkertijd is afgesloten voor al het vrachtverkeer en de halve binnenstad vanwege Kades en Bruggen openligt. Denk alleen maar aan de Vijzelstraat. MKB-Amsterdam is niet tegen een proef om doorgaand autoverkeer tegen te gaan. We zijn tegen deze proef op déze locatie en op dít moment.

Gratis online webinar Cybercrime op 2 november om 18.30u

Gratis online webinar Cybercrime op 2 november om 18.30u

Op 2 november organiseren PVO Amsterdam – Amstelland, het CCV, MKB-Amsterdam, VEBAN en Westpoort Ondernemers het 1e deel van de Masterclass Cybercrime met Brenno de Winter. Start 18.30u. Schrijf je hier in! Voorkomen is beter dan genezen! Hoe krijg je grip op je...

Om 14.00 uur bekendmaking winnaar Product van de Maand op YouTube!

Om 14.00 uur bekendmaking winnaar Product van de Maand op YouTube!

Vanmiddag om 14.00 uur  maken we via MKB TV bekend wie de winnaar Product van de Maand oktober is geworden. Wil je niks missen? Abonneer je hier gelijk even op ons YouTubekanaal. Ondernemers van het Science Park in Amsterdam hebben begin oktober de nominaties gegeven. Het publiek heeft via Facebook gestemd op hun favoriete product. Uit deze publieksstemming is de volgende top drie ontstaan: E-bike van Mokumono, smartphone van Fairphone en kruidenthee van Ptthee. Uit deze top drie heeft de vakjury een keuze gemaakt op creativiteit, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. And the winner is……..?

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Gemiste kans!!! Zaterdag 24 oktober 18:15 uur. Negentig minuten gespeeld, nog zes minuten blessuretijd. VVV-Ajax: 0 – 13. De dienstdoende Rotterdamse arbiter Makkelie dribbelt naar de zijlijn en zoekt contact met Ajaxtrainer Ten Hag: “Zullen we maar stoppen bij deze stand?” De geboren en getogen Tukker knikt met een snerpend laatste fluitsignaal tot gevolg. Einde wedstrijd stand 0 – 13. Het ongeluksgetal gaat de hele wereld over inclusief het medelijden met VVV. Dat het sportief opvatte en enkele dagen later alweer met 4 – 2 won in de beker. Venlo op de wereldkaart. Free publicity. Voor Amsterdam natuurlijk ook.