De gemeente Amsterdam wil in 2050 een circulaire stad zijn. Een stad waar we waardevolle materialen en grondstoffen hergebruiken en geen afval produceren. De gemeente laat haar plannen voor een duurzamere stad niet in de weg staan door het coronavirus en wethouder Van Doorninck presenteerde begin april de strategie Amsterdam Circulair. Amsterdam hoopt hiermee de eerste volledig circulaire stad te worden en liet econoom Kate Raworth een zogenaamde ‘stadsdonut’ ontwikkelen.

MKB-Amsterdam staat achter de plannen van de gemeente, maar heeft ook zorgen over de realisatie nu veel Amsterdamse ondernemers zorgen hebben over hun bestaanszekerheid. Tegelijk zien we veel nieuwe werkgelegenheid en kansen voor ondernemers. We zijn constant in gesprek met de achterban en de gemeente over de knelpunten en om te zorgen dat ondernemers over voldoende informatie beschikken om mee te komen met deze transitie. MKB-Amsterdam zoekt mee naar nieuwe kansen voor ondernemen. Wil je meer weten of wil je als ondernemer meedenken een Circulair Amsterdam, dan horen we graag van je via info@mkb-amsterdam.nl.

De strategie richt zich op drie categorieën: voedsel en organische reststromen, consumptiegoederen en de gebouwde omgeving. Over het bedrijfsleven is het volgende te lezen in de strategie: ‘We verwachten van bedrijven dat ze inzetten op innovatie om een circulaire economie dichterbij te brengen. Ze zullen hun producten op een verantwoordelijke manier moeten leveren. Ze ontwikkelen nieuwe bedrijfsmodellen, zoals product as a service, waarin ze als producent meer verantwoordelijkheid dragen voor een goede kwaliteit en eigenaar blijven van de grondstoffen en materialen. Ontwerpers maken producten zodanig dat ze gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd voor reparatie of hergebruik. Daarnaast nemen ze de verantwoordelijkheid voor de inzameling en een hoogwaardige verwerking van een product na de gebruiksfase.’

De volledige strategie is hier te vinden: Innovatie- en uitvoeringsprogramma Amsterdam Circulair 2020 – 2021.  Het beschrijft ruim 200 projecten die de gemeente Amsterdam momenteel al uitvoert in de stad – veelal in samenwerking met partners. Voor meer informatie, lees hier.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Nieuwe aflevering MKB TV: dit is het moment om te innoveren

Nieuwe aflevering MKB TV: dit is het moment om te innoveren

Een crisis is hét moment om nieuwe businessmodellen en nieuwe technologieën uit te proberen. Dit is een belangrijke les uit het verleden. Hoe doen MKB bedrijven dit in deze crisis? MKB TV gaat deze week over hun ervaringen en de tips die ze voor jou hebben.

Winnaar Product van de maand: Jitske Naberman van Dutch Museum Gift Shop

Winnaar Product van de maand: Jitske Naberman van Dutch Museum Gift Shop

Dutch Museum Gift Shop is door een vakjury van MKB-Amsterdam gekozen als ‘Product van de Maand’. Dat stond voor deze ene keer helemaal in het teken van producten die van nut zijn in de coronacrisis. DMGS is een online platform voor museumwinkels met als doel musea extra inkomsten te genereren in de anderhalve meter economie. De winnares Jitske Naberman over ondernemen en digitalisering: “ga zo snel mogelijk aan de slag. Volg (veelal gratis) webinars, ga uitzoeken wat de concurrentie doet. Bedenk wat jij belangrijk vindt.”

Sta niet stil en innoveer

Sta niet stil en innoveer

Whello is een online marketingbureau. Voor de crisis zat het kantoor van Whello vol, nu werken de mensen voor een deel thuis. Alles wat zij daarvoor nodig hebben is een wifi- verbinding en hun laptop. Zo werken ze met tools als Google business en chatprogramma Slack volledig in de Cloud. We vragen aan Serge de Sousa co-founder van Whello wat zijn advies is aan MKB’ers in deze coronatijden.

Mediation Amsterdam, online dienstverlening heeft ook voordelen

Mediation Amsterdam, online dienstverlening heeft ook voordelen

Tabitha van den Berg, partner bij Mediation Amsterdam, ondersteunt ondernemers in conflictmanagement. Welke stappen maken de mediators in deze tijden van digitalisering? Welke adviezen hebben zij voor ondernemers die nu met spanningen te maken hebben?

Coaching ondernemers

Coaching ondernemers

Zit je als ondernemer op dit moment in zwaar weer? Maak gebruik van gratis professionele coaching! Normaal gesproken betalen ondernemers een eigen bijdrage van 150 euro. Het ministerie van EZK geeft meer subsidie aan het OKB.Staatssecretaris Mona Keijzer wil naast financiële steun ook naar andere manieren zoeken om ondernemers bij te staan.