De gemeente Amsterdam wil in 2050 een circulaire stad zijn. Een stad waar we waardevolle materialen en grondstoffen hergebruiken en geen afval produceren. De gemeente laat haar plannen voor een duurzamere stad niet in de weg staan door het coronavirus en wethouder Van Doorninck presenteerde begin april de strategie Amsterdam Circulair. Amsterdam hoopt hiermee de eerste volledig circulaire stad te worden en liet econoom Kate Raworth een zogenaamde ‘stadsdonut’ ontwikkelen.

MKB-Amsterdam staat achter de plannen van de gemeente, maar heeft ook zorgen over de realisatie nu veel Amsterdamse ondernemers zorgen hebben over hun bestaanszekerheid. Tegelijk zien we veel nieuwe werkgelegenheid en kansen voor ondernemers. We zijn constant in gesprek met de achterban en de gemeente over de knelpunten en om te zorgen dat ondernemers over voldoende informatie beschikken om mee te komen met deze transitie. MKB-Amsterdam zoekt mee naar nieuwe kansen voor ondernemen. Wil je meer weten of wil je als ondernemer meedenken een Circulair Amsterdam, dan horen we graag van je via info@mkb-amsterdam.nl.

De strategie richt zich op drie categorieën: voedsel en organische reststromen, consumptiegoederen en de gebouwde omgeving. Over het bedrijfsleven is het volgende te lezen in de strategie: ‘We verwachten van bedrijven dat ze inzetten op innovatie om een circulaire economie dichterbij te brengen. Ze zullen hun producten op een verantwoordelijke manier moeten leveren. Ze ontwikkelen nieuwe bedrijfsmodellen, zoals product as a service, waarin ze als producent meer verantwoordelijkheid dragen voor een goede kwaliteit en eigenaar blijven van de grondstoffen en materialen. Ontwerpers maken producten zodanig dat ze gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd voor reparatie of hergebruik. Daarnaast nemen ze de verantwoordelijkheid voor de inzameling en een hoogwaardige verwerking van een product na de gebruiksfase.’

De volledige strategie is hier te vinden: Innovatie- en uitvoeringsprogramma Amsterdam Circulair 2020 – 2021.  Het beschrijft ruim 200 projecten die de gemeente Amsterdam momenteel al uitvoert in de stad – veelal in samenwerking met partners. Voor meer informatie, lees hier.