Exorbitante huurstijgingen jagen kleine ondernemers weg uit Amsterdam

De stijgende huurprijzen in de Amsterdamse binnenstad maakt het kleinere ondernemers steeds moeilijker daar gevestigd te blijven. MKB-Amsterdam, Koninklijke Horeca Nederland en de gemeente Amsterdam gaan samen ondernemers informeren over hun huurrechten zodat ze eerder in actie komen en beter kunnen onderhandelen.

In een nog te verschijnen uitzending besteedt het actualiteitenprogramma Nieuwsuur aandacht aan deze problematiek, die ook in andere grote steden in de Randstad speelt. MKB-Amsterdam werkte aan dit item mee.

Verschraling van de binnenstad

Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam: “Je ziet dat het voor sommige bijzondere winkels en gelegenheden steeds moeilijker wordt in de binnenstad door de stijgende huurprijzen. Zo kan de binnenstad verschralen en verdwijnen de laatste zaken die de binnenstad vaak net dat beetje extra kleur geven. Denk aan die ene bijzondere boekenwinkel, die zaak met bladmuziek of dat leuke kleine restaurantje.”

Ken je rechten!

Om wat aan de situatie in Amsterdam te doen organiseert Centrum XL, het samenwerkingsverband van de gemeente en het Amsterdamse bedrijfsleven (waaronder MKB-Amsterdam en Koninklijke Horeca Nederland), op 11 september een voorlichtingsbijeenkomst om ondernemers te informeren over het huurrecht. Veel ondernemers zijn namelijk niet op de hoogte van hun rechten. Eenmaal geconfronteerd met een aangekondigde huurprijsverhoging of opzegging, blijkt vaak dat reeds in een eerder stadium al actie had kunnen worden ondernomen om een sterkere onderhandelingspositie te verkrijgen.

Niet van de lucht leven

Bart Drenth: “Naast het informeren van ondernemers over hun rechten zou ik consumenten ook willen oproepen om goed na te denken over wat voor rol zij kunnen spelen. Die leuke winkels leven natuurlijk niet van de lucht. Verder willen wij graag met vastgoedeigenaren, brancheverenigingen en de gemeente om de tafel wat we verder kunnen doen aan dit groeiende probleem.”

Oproep: is uw binnenstad bruisend?

De problematiek -zoals in Amsterdam- speelt in meer grote steden in de Randstad. Tegelijkertijd is het zeer locatieafhankelijk. In andere steden en dorpen is juist sprake van krimp, ook een oorzaak voor het verloren gaan van diversiteit. Wat zijn de ervaringen in uw stad of dorp? MKB-Nederland krijgt graag een beter beeld van de situatie in andere binnensteden en dorpskernen. U kunt uw ervaringen toesturen via een e-mail aan het secretariaat.

Meer weten?

Lees de eerdere voorstellen van MKB-Nederland om binnensteden over het hele land bruisend te houden.

Download hier het infoblad van MKB-Nederland over huren van een bedrijfsruimte.

Luister ook NPORadio1 terug van zaterdagochtend 21 juli 07.00 uur over dit onderwerp. Het fragment begint vanaf 13:26 minuten.

Door | 20 juli 2018 | Nieuws | 0 reacties
Deel dit verhaal, kies je platform!
Share

Over de schrijver: