De stijgende huurprijzen in de Amsterdamse binnenstad maakt het kleinere ondernemers steeds moeilijker daar gevestigd te blijven. MKB-Amsterdam, Koninklijke Horeca Nederland en de gemeente Amsterdam gaan samen ondernemers informeren over hun huurrechten zodat ze eerder in actie komen en beter kunnen onderhandelen.

In een nog te verschijnen uitzending besteedt het actualiteitenprogramma Nieuwsuur aandacht aan deze problematiek, die ook in andere grote steden in de Randstad speelt. MKB-Amsterdam werkte aan dit item mee.

Verschraling van de binnenstad

Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam: “Je ziet dat het voor sommige bijzondere winkels en gelegenheden steeds moeilijker wordt in de binnenstad door de stijgende huurprijzen. Zo kan de binnenstad verschralen en verdwijnen de laatste zaken die de binnenstad vaak net dat beetje extra kleur geven. Denk aan die ene bijzondere boekenwinkel, die zaak met bladmuziek of dat leuke kleine restaurantje.”

Ken je rechten!

Om wat aan de situatie in Amsterdam te doen organiseert Centrum XL, het samenwerkingsverband van de gemeente en het Amsterdamse bedrijfsleven (waaronder MKB-Amsterdam en Koninklijke Horeca Nederland), op 11 september een voorlichtingsbijeenkomst om ondernemers te informeren over het huurrecht. Veel ondernemers zijn namelijk niet op de hoogte van hun rechten. Eenmaal geconfronteerd met een aangekondigde huurprijsverhoging of opzegging, blijkt vaak dat reeds in een eerder stadium al actie had kunnen worden ondernomen om een sterkere onderhandelingspositie te verkrijgen.

Niet van de lucht leven

Bart Drenth: “Naast het informeren van ondernemers over hun rechten zou ik consumenten ook willen oproepen om goed na te denken over wat voor rol zij kunnen spelen. Die leuke winkels leven natuurlijk niet van de lucht. Verder willen wij graag met vastgoedeigenaren, brancheverenigingen en de gemeente om de tafel wat we verder kunnen doen aan dit groeiende probleem.”

Oproep: is uw binnenstad bruisend?

De problematiek -zoals in Amsterdam- speelt in meer grote steden in de Randstad. Tegelijkertijd is het zeer locatieafhankelijk. In andere steden en dorpen is juist sprake van krimp, ook een oorzaak voor het verloren gaan van diversiteit. Wat zijn de ervaringen in uw stad of dorp? MKB-Nederland krijgt graag een beter beeld van de situatie in andere binnensteden en dorpskernen. U kunt uw ervaringen toesturen via een e-mail aan het secretariaat.

Meer weten?

Lees de eerdere voorstellen van MKB-Nederland om binnensteden over het hele land bruisend te houden.

Download hier het infoblad van MKB-Nederland over huren van een bedrijfsruimte.

Luister ook NPORadio1 terug van zaterdagochtend 21 juli 07.00 uur over dit onderwerp. Het fragment begint vanaf 13:26 minuten.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...