De gemeente Amsterdam wil sociaal ondernemerschap stimuleren. Daarom start de gemeente dit najaar de eerste editie van het programma De Uitdaging: een stevige boost voor startende sociale firma’s. Eén van de uitdagingen waar de stad Amsterdam voor staat is meer werkgelegenheid scheppen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente Amsterdam, Impact Hub Amsterdam en de Leergang Sociaal Ondernemen (Nyenrode Business Universiteit) zijn ervan overtuigd dat sociale firma’s hierin een cruciale rol kunnen spelen. Door het creëren van arbeidsplekken voor Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn sociale firma’s belangrijke partners van de stad. Verschillende leden van MKB Amsterdam geven al het goede voorbeeld waaronder PATbv, Kesbeke en Peer Administratie.

Wat biedt De Uitdaging je?
Tijdens De Uitdaging ontwikkelt de ondernemer van een sociale firma in samenwerking met andere ondernemers zijn business model met professionele ondersteuning en advies van ervaren sociaal ondernemers. Daarnaast krijgen ze workshops, masterclasses, intervisie-sessies en toegang tot een kwalitatief zeer hoogwaardig netwerk van experts en investeerders. De ondernemers leren wat ze nodig hebben om hun onderneming een solide start te geven.

Wat levert het programma je op?
Startende sociale firma’s hebben aan het eind van het programma hun organisatie ingericht en een business model en financieel plan uitgewerkt. Ze hebben een klant gevonden om hun onderneming mee te starten en een presentatie gegeven voor een jury en netwerk van investeerders.

Ook voor bestaande sociale firma’s is er ondersteuning van de gemeente Amsterdam. Wanneer je onder de definitie van sociale firma valt dan is het volgende beschikbaar:

  • Een investeringsfonds
  • Onder de aandacht brengen van diensten en producten bij de gemeente
  • Invulling van Social Return
  • Begeleiding en advies

Wat levert het programma de Amsterdammer op?
Op de website vind je meer informatie zoals selectiecriteria en veelgestelde vragen. Heb je interesse in deelname aan het programma? Neem dan contact op met Ilse Kwaaitaal voor een intake gesprek: ilse.kwaaitaal@impacthub.net.  Meer informatie over het ondersteuningsprogramma voor bestaande sociale firma’s vind je hier.

Hoe doe je mee aan De Uitdaging?
Wethouder Vliegenthart (Werk, Inkomen, Participatie):  Sociale firma’s zijn belangrijke partners van de gemeente Amsterdam omdat zij Amsterdammers met een arbeidsbeperking passend werk en echte banen bieden. Wij geven sociale ondernemers daarom graag extra ondersteuning, zoals vanuit De Uitdaging’.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...