Veel ondernemers hebben hulp nodig om door deze zware tijden te komen. De horeca is dicht, andere branches voelen de gevolgen van de beperking van de groepsgrootte. Weer andere hebben last van de ontmoediging om te winkelen. Dat vraagt om uiteenlopende maatregelen. MKB-Nederland wil het mogelijk maken met je bedrijf een ‘time out’ te nemen.

Veel bedrijven dreigen om te vallen omdat ze tijdens de coronacrisis verlies lijden, maar na deze crisis wel degelijk levensvatbaar zijn. Voor dit soort bedrijven zou een ‘time out’ een goede oplossing zijn. Dit wordt ook wel het ‘Doornroosje scenario’ genoemd, omdat de bedrijven in een soort ‘winterslaap’ gaan, waar ze na een tijdje uit kunnen worden wakker gekust.

Het kabinet is dit idee nu aan het uitwerken. Volgens het Financieel Dagblad van 17 oktober presenteert minister Wiebes de plannen hiervoor nog dit jaar. Kern van het plan is dat niet de ondernemer, maar haar schulden slapen. Of beter nog: worden kwijtgescholden. Dit past overigens bij een ontwikkeling waar MKB-Nederland al veel langer voor heeft gelobbyd; de mogelijkheid dat je ondernemer zelf afspraken met je schuldeisers maakt. Dit is nu vastgelegd in de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Homologatie betekent bevestiging van dit akkoord door een rechter. Daarmee worden de afspraken ook van toepassing op schuldeisers waarmee je geen akkoord hebt bereikt.

In een ‘time out’ of ‘Doornroosje’ regeling zou je dit soort afspraken tijdelijk kunnen maken. Met je schuldeisers spreek je dan af elkaar geen pijn te doen. Banken en obligatiehouders eisen hun vordering niet op en schelden soms een deel van je renteverplichtingen kwijt. Als ondernemer beloof je in ruil daarvoor de positie van deze financiële partijen niet te schaden. Zo heb je als ondernemer de tijd om deze crisis door te komen en in de tussentijd orde op zaken te stellen.

Je moet het idee van een ‘winterslaap’ dus ook weer niet te letterlijk nemen. Want je moet hard blijven werken aan nieuwe verdienmodellen. Dat kan dus ook betekenen dat je je bedrijf gaat saneren, afscheid neemt van bepaalde bedrijfsactiviteiten en als dat moet ook van (een deel) van je personeel.

Een belangrijke hobbel hierbij is overigens de Belastingdienst. Die heeft als schuldeiser een bevoorrechte positie en is daarom minder geneigd om rechten op te geven. Hier moet het kabinet in zijn plan iets voor regelen. Want andere schuldeisers zijn minder geneigd minnelijk te schikken als de Belastingdienst dat niet doet.

Daarnaast is er iets nodig voor het geval je bedrijf niet meer uit de ‘time out’ komt. Hier is een rol weggelegd voor de Kamer van Koophandel. Het team van 150 adviseurs dat in de afgelopen periode ondernemers hielp hun weg te vinden naar diverse regelingen, is nu omgedoopt tot het loket ‘Zwaar Weer’. Dit moet ondernemers straks helpen te stoppen als doorgaan geen zin meer heeft. Hoe onaangenaam ook, hier heb je als ondernemer baat bij. Want als je te lang doorgaat maak je de problemen voor je bedrijf en voor jezelf alleen maar groter.

MKB-Nederland lobbyt daarom ook voor een goede stopregeling. Het moet mogelijk zijn om te stoppen zonder restschulden. Minister Wiebes heeft het FD laten weten de mogelijkheid hiertoe te onderzoeken. De Kamer van Koophandel zou ook hier een belangrijke rol hebben als coach en gids.

Mocht je nu al hulp willen inschakelen, denk dan ook InCollab. Dit is een initiatief van studenten van InHolland. Teams met deskundigen op diverse terreinen, van juridisch tot accountancy, helpen je bij vragen. Bijvoorbeeld om een nieuw verdienmodel te ontwikkelen, je bedrijfsplan voor de bank te toetsen. Of kritisch met je mee te kijken hoe groot de kansen voor je bedrijf nog zijn. Als je ze een e-mail stuurt krijg je binnen 24 uur antwoord over wat ze voor je kunnen betekenen. In de meeste gevallen is hun ondersteuning kosteloos. In de uitzending van MKB TV van 4 oktober vertellen de studenten meer over wat ze voor je kunnen betekenen. In deze uitzending zijn ook Marieke Vink van de Rabobank en Okkie Boot van Thexton Armstrong te gast. Kijk deze aflevering van MKB TV hier terug.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Reactie op corona-maatregelen kabinet

Reactie op corona-maatregelen kabinet

MKB-Nederland is blij dat het kabinet nu maatwerk heeft aangekondigd voor de meest getroffen sectoren. Daar hebben we ook steeds op aangedrongen. Maar het is nog niet op alle punten voldoende. Voor de evenementenbranche: het kabinet trekt nu 11 miljoen euro uit voor een eenmalige vergoeding. De vraag is of dat voldoende is én welke bedrijven in de branche hier dan wel of niet aanspraak op kunnen maken. Dat gaan we nader uitzoeken. Het kabinet komt niet-gesubsidieerde theaterproducenten tegemoet met een totaalbedrag van 40 miljoen euro. Ook hier moet nog worden bezien wat dat per bedrijf betekent en in hoeverre producenten hiermee geholpen zijn.

Inspraakreactie knip Weesperstraat

Inspraakreactie knip Weesperstraat

Guido Frankfurther spreekt in bij raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Water: MKB-Amsterdam vindt het zeer onwenselijk dat u vooralsnog van plan bent de aangekondigde proef, om de Weesperstraat af te sluiten voor doorgaand autoverkeer, door te zetten. Zeker nu in Coronatijd, waarin de ondernemers toch al zo worden getroffen en het water hen aan de lippen staat, ook nog eens de Piet Heintunnel tegelijkertijd is afgesloten voor al het vrachtverkeer en de halve binnenstad vanwege Kades en Bruggen openligt. Denk alleen maar aan de Vijzelstraat. MKB-Amsterdam is niet tegen een proef om doorgaand autoverkeer tegen te gaan. We zijn tegen deze proef op déze locatie en op dít moment.

Gratis online webinar Cybercrime op 2 november om 18.30u

Gratis online webinar Cybercrime op 2 november om 18.30u

Op 2 november organiseren PVO Amsterdam – Amstelland, het CCV, MKB-Amsterdam, VEBAN en Westpoort Ondernemers het 1e deel van de Masterclass Cybercrime met Brenno de Winter. Start 18.30u. Schrijf je hier in! Voorkomen is beter dan genezen! Hoe krijg je grip op je...

Om 14.00 uur bekendmaking winnaar Product van de Maand op YouTube!

Om 14.00 uur bekendmaking winnaar Product van de Maand op YouTube!

Vanmiddag om 14.00 uur  maken we via MKB TV bekend wie de winnaar Product van de Maand oktober is geworden. Wil je niks missen? Abonneer je hier gelijk even op ons YouTubekanaal. Ondernemers van het Science Park in Amsterdam hebben begin oktober de nominaties gegeven. Het publiek heeft via Facebook gestemd op hun favoriete product. Uit deze publieksstemming is de volgende top drie ontstaan: E-bike van Mokumono, smartphone van Fairphone en kruidenthee van Ptthee. Uit deze top drie heeft de vakjury een keuze gemaakt op creativiteit, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. And the winner is……..?

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Gemiste kans!!! Zaterdag 24 oktober 18:15 uur. Negentig minuten gespeeld, nog zes minuten blessuretijd. VVV-Ajax: 0 – 13. De dienstdoende Rotterdamse arbiter Makkelie dribbelt naar de zijlijn en zoekt contact met Ajaxtrainer Ten Hag: “Zullen we maar stoppen bij deze stand?” De geboren en getogen Tukker knikt met een snerpend laatste fluitsignaal tot gevolg. Einde wedstrijd stand 0 – 13. Het ongeluksgetal gaat de hele wereld over inclusief het medelijden met VVV. Dat het sportief opvatte en enkele dagen later alweer met 4 – 2 won in de beker. Venlo op de wereldkaart. Free publicity. Voor Amsterdam natuurlijk ook.

Nieuwe milieuzone op 1 november in Amsterdam

Nieuwe milieuzone op 1 november in Amsterdam

Per 1 november 2020 gelden er nieuwe regels voor de milieuzone in de gemeente Amsterdam. Er is een nieuwe milieuzone voor dieselpersonenauto’s. Voor dieselbedrijfsauto’s wordt deze aangescherpt. De gehele milieuzone voor personenauto’s, bedrijfsauto’s, autobussen, vrachtauto’s en taxi’s wordt uitgebreid tot het gebied binnen de Ring A10. Daar hebben dieselvoertuigen met emissieklasse 4 en hoger toegang. Wanneer je wilt weten of dit geldt voor jouw voertuig kun je de kentekencheck doen.