Veel ondernemers hebben hulp nodig om door deze zware tijden te komen. De horeca is dicht, andere branches voelen de gevolgen van de beperking van de groepsgrootte. Weer andere hebben last van de ontmoediging om te winkelen. Dat vraagt om uiteenlopende maatregelen. MKB-Nederland wil het mogelijk maken met je bedrijf een ‘time out’ te nemen.

Veel bedrijven dreigen om te vallen omdat ze tijdens de coronacrisis verlies lijden, maar na deze crisis wel degelijk levensvatbaar zijn. Voor dit soort bedrijven zou een ‘time out’ een goede oplossing zijn. Dit wordt ook wel het ‘Doornroosje scenario’ genoemd, omdat de bedrijven in een soort ‘winterslaap’ gaan, waar ze na een tijdje uit kunnen worden wakker gekust.

Het kabinet is dit idee nu aan het uitwerken. Volgens het Financieel Dagblad van 17 oktober presenteert minister Wiebes de plannen hiervoor nog dit jaar. Kern van het plan is dat niet de ondernemer, maar haar schulden slapen. Of beter nog: worden kwijtgescholden. Dit past overigens bij een ontwikkeling waar MKB-Nederland al veel langer voor heeft gelobbyd; de mogelijkheid dat je ondernemer zelf afspraken met je schuldeisers maakt. Dit is nu vastgelegd in de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Homologatie betekent bevestiging van dit akkoord door een rechter. Daarmee worden de afspraken ook van toepassing op schuldeisers waarmee je geen akkoord hebt bereikt.

In een ‘time out’ of ‘Doornroosje’ regeling zou je dit soort afspraken tijdelijk kunnen maken. Met je schuldeisers spreek je dan af elkaar geen pijn te doen. Banken en obligatiehouders eisen hun vordering niet op en schelden soms een deel van je renteverplichtingen kwijt. Als ondernemer beloof je in ruil daarvoor de positie van deze financiële partijen niet te schaden. Zo heb je als ondernemer de tijd om deze crisis door te komen en in de tussentijd orde op zaken te stellen.

Je moet het idee van een ‘winterslaap’ dus ook weer niet te letterlijk nemen. Want je moet hard blijven werken aan nieuwe verdienmodellen. Dat kan dus ook betekenen dat je je bedrijf gaat saneren, afscheid neemt van bepaalde bedrijfsactiviteiten en als dat moet ook van (een deel) van je personeel.

Een belangrijke hobbel hierbij is overigens de Belastingdienst. Die heeft als schuldeiser een bevoorrechte positie en is daarom minder geneigd om rechten op te geven. Hier moet het kabinet in zijn plan iets voor regelen. Want andere schuldeisers zijn minder geneigd minnelijk te schikken als de Belastingdienst dat niet doet.

Daarnaast is er iets nodig voor het geval je bedrijf niet meer uit de ‘time out’ komt. Hier is een rol weggelegd voor de Kamer van Koophandel. Het team van 150 adviseurs dat in de afgelopen periode ondernemers hielp hun weg te vinden naar diverse regelingen, is nu omgedoopt tot het loket ‘Zwaar Weer’. Dit moet ondernemers straks helpen te stoppen als doorgaan geen zin meer heeft. Hoe onaangenaam ook, hier heb je als ondernemer baat bij. Want als je te lang doorgaat maak je de problemen voor je bedrijf en voor jezelf alleen maar groter.

MKB-Nederland lobbyt daarom ook voor een goede stopregeling. Het moet mogelijk zijn om te stoppen zonder restschulden. Minister Wiebes heeft het FD laten weten de mogelijkheid hiertoe te onderzoeken. De Kamer van Koophandel zou ook hier een belangrijke rol hebben als coach en gids.

Mocht je nu al hulp willen inschakelen, denk dan ook InCollab. Dit is een initiatief van studenten van InHolland. Teams met deskundigen op diverse terreinen, van juridisch tot accountancy, helpen je bij vragen. Bijvoorbeeld om een nieuw verdienmodel te ontwikkelen, je bedrijfsplan voor de bank te toetsen. Of kritisch met je mee te kijken hoe groot de kansen voor je bedrijf nog zijn. Als je ze een e-mail stuurt krijg je binnen 24 uur antwoord over wat ze voor je kunnen betekenen. In de meeste gevallen is hun ondersteuning kosteloos. In de uitzending van MKB TV van 4 oktober vertellen de studenten meer over wat ze voor je kunnen betekenen. In deze uitzending zijn ook Marieke Vink van de Rabobank en Okkie Boot van Thexton Armstrong te gast. Kijk deze aflevering van MKB TV hier terug.