Hoge huren, weinig perspectief

Hoge huren zijn afgezien van corona een groot probleem. Priscilla Wisman is opgeleid als designer en afgestudeerd in Women’s wear design. In 2009 start ze haar eigen kledingwinkel Nummer 9. Tijdloze, smaakvolle kleding, basisstukken met een twist, kwaliteit en een goede fit voor vrouwen. In 2018 verkoopt de eigenaar van het pand aan een andere eigenaar. De nieuwe eigenaar stelt een verhoging van de huur voor van 60%. Hij beroept zich hoofdzakelijk op de vijfjarige huurverhoging. Priscilla wil de verhoging niet betalen omdat het volgens haar niet marktconform is. Advocaten worden aan beide kanten ingeschakeld. Priscilla merkt dat de markt moeilijk is. Hierdoor ervaart ze stress en dat is voor reden om te willen stoppen en het pand te verlaten. De eigenaar kan dan aan een andere partij vragen wat hij wil, echter door de ontwikkelingen rondom corona werkt de eigenaar niet mee. Hij geeft aan dat zij, hem moet uitkopen tot juli 2024. Dit is geen optie.

Dit voorjaar betekent lente en dus ook een nieuwe collectie en meer klanten. In deze tijden van corona komt niemand meer langs. Zonder omzet valt de huur helemaal niet meer te bekostigen. Priscilla moet nu gaan lenen om de huur te kunnen betalen. Als Priscilla niet betaalt krijgt ze te maken met boetes van haar verhuurder. Het is nu het ene gat met het andere vullen. Met behulp van de bijstand die nu ook aangeboden is door het kabinet kan Priscilla zich nog twee maanden staande houden. Als ondernemer voelt ze zich in de steek gelaten.

Het kabinet neemt allerlei maatregelen voor ondernemers die goed zijn. In dit geval gaat haar verhuurder hier dubbel van profiteren. Ten eerste komen banken met regelingen om hypotheek uit te stellen. Daarnaast beschermen andere regelingen vooral de belangen van de verhuurder en niet de huurder.

Priscilla wil een oproep doen aan verhuurders voor meer solidariteit met huurders. Haar eigen verhuurder zet alle procedures voor verhoging door, ondanks alle ontwikkelingen rondom corona. Ze hoort van meerdere huurders om haar heen dat ze ook geen coulance krijgen vanuit de verhuurder. Priscilla wil ook de politiek oproepen om hierover na te denken en de huurders te helpen

Bart Drenth, voorzitter van MKB Amsterdam: “Dit soort huurverhogingen is niet op te brengen voor het MKB. Het gezamenlijke bedrijfsleven heeft de verhuurders opgeroepen coulant te zijn met huren. Daarbij hebben we gevraagd om in ieder geval uitstel van betaling te geven, en als dat mogelijk is ook korting of vrijstelling. Pandeigenaren hebben niets aan huurders die failliet gaan! MKB Amsterdam heeft de gemeente gevraagd om ook coulant te zijn in de gevallen waarin de gemeente verhuurder is. Hierover zijn we in gesprek met de gemeente.

MKB-Nederland heeft tips opgesteld hoe om te gaan met huurverhoging, klik hier. Je hoeft als huurder niet alle huurverhoging te accepteren. Eerder schreef Bart Drenth een open brief over hoge huren, klik hier.

 

 

 

Door | 25 maart 2020 | Nieuws | 0 reacties
Deel dit verhaal, kies je platform!
Share

Over de schrijver:

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB Amsterdam