Gisteren heeft het kabinet bekend gemaakt dat de regelingen rondom corona van kracht blijven tot 28 april. Het is nog niet duidelijk of de horeca open mag tijdens de meivakantie. Café tHuis aan de Amstel overweegt om take away te gaan verzorgen voor koffie en maaltijden. Katelijne van Wensen, eigenaar van deze voormalige directeurswoning van de Zuidergasfabriek: “stel dat we in de meivakantie weer opengaan, dan moeten we gaan onderzoeken hoe we de anderhalve meter kunnen garanderen. Op zich zijn mensen nu wel op hun hoede. We zijn nog aan het bedenken hoe je drankjes en eten gaat uitserveren en/of we gebruik maken van een buffet”

tHuis had net zes mooie jaren achter de rug met een fijn hecht team en een leuke wisselwerking met het publiek. Vanaf de sluiting op 16 maart heeft Katelijne samen met haar mede-eigenaar Eline van Gulik werktijdverkorting voor het personeel aangevraagd. Waarbij de overheid negentig procent van de loonkosten op zich neemt. Sommige details zijn nog niet helder over bijvoorbeeld loonheffing en pensioen. Katelijne gaat er van uit dat dat meegenomen wordt. Voor alle gemeentelijke belastingen is uitstel mogelijk zoals afvalstoffenheffing en precario. Op zich was het vrij gemakkelijk om de gemeentelijke belastingen stil te zetten via de website van de gemeente Amsterdam. Het stopzetten van de Waterschapsbelasting is lastiger omdat op de website van het Waterschap niet duidelijk staat aangegeven wat je moet doen.

Stadsherstel Amsterdam is huurbaas van Thuis. Katelijne heeft bij Stadsherstel om uitstel of vermindering gevraagd van de huur. Stadsherstel liet binnen een week aan alle huurders weten dat ze snappen dat er problemen zijn en gaat kijken wat ze kunnen doen zonder de eigen bedrijfsvoering in gevaar te brengen. Net heeft Katelijne nog gebeld met Stadsherstel, binnen aan paar dagen volgt meer informatie.

Wat kunnen ondernemers leren van deze crisis? Katelijne: “we krijgen als mensheid een opdonder van de natuur. We slepen producten, dieren en mensen de hele wereld over. Dat mag wel minder. Ik wil eigenlijk wel een oproep doen om meer op lokale schaal samen te werken, lokale producten te gebruiken. Kijk wat er op lokale schaal beschikbaar is. Ga niet voor de goedkoopste arbeid.” tHuis koopt zelf zoveel mogelijk lokaal in zoals melk van de Boeren van Amstel’, frisdrank en drank van lokale brouwerijen en een lokale brander voor de koffie. Het liefste wil Katelijne meer doen alleen dan wordt het te duur voor de klant.

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...