Vanaf 1 januari 2017 is de milieuzone uitgebreid voor bestelauto’s. Daarnaast komen oude en vervuilende voertuigen vanaf 1 april 2017 niet meer in aanmerking voor een nieuwe parkeervergunning.

De milieuzone geldt voor dieselbestelauto’s met bouwjaar van vòòr 1 januari 2000. Het is één van de maatregelen die de stad neemt voor een schonere lucht voor alle Amsterdammers. Het is een grote stap richting een uitstootvrij Amsterdam in 2025. Wat betekent de milieuzone voor u? In dit artikel alles op een rij.

Tot 1 februari 2017 kunnen eigenaren van bestelauto’s checken of hun voertuig vanaf 1 januari 2017 nog welkom is in de Amsterdamse milieuzone. Met de milieuzone mogen dieselbestelauto’s ouder dan 1 januari 2000 de stad niet meer in.

Meer informatie op amsterdam.nl/schonelucht

> Infographic Milieuzone bestelauto’s (pdf)
> Locaties kentekencheckers Milieuzone (pdf)
> Overkoepelende Infographic Milieuzones (pdf)

Boete en waarschuwingsbrieven
Op het overtreden van de regels voor de milieuzone staat een boete van €90,-. Om mensen te laten wennen aan de regels, ontvangen overtreders van 1 januari tot 1 mei 2017 geen boete maar een waarschuwingsbrief. Vanaf 1 mei 2017 krijgen overtreders een boete voor iedere keer dat zij de milieuzone inrijden.

In november en december werden mensen die de milieuzone in reden maar dat vanaf 1 januari niet meer mogen al persoonlijk geïnformeerd met een herinneringsbrief.

Verkeersborden milieuzone
Het verkeersbord van de milieuzone geldt voor zowel vrachtauto’s als bestelauto’s. Van links naar rechts: (1) het blauwe vooraankondingsbord, (2) het zonebord dat bij de grens van de milieuzone staat en aangeeft dat u de milieuzone inrijdt, en (3) het bord dat aangeeft dat u de milieuzone uitrijdt.

Ontheffing
Particulieren met een bestelauto die is ingericht voor gehandicaptenvervoer, kunnen een ontheffing aanvragen. Meer over de ontheffing.

Check uw kenteken
Tot 1 februari 2017 staan bij 7 afritten van de A10 interactieve kentekencheckers. Deze scannen uw kenteken en laten gelijk zien of u na 1 januari nog de milieuzone in mag. Heeft u de kentekenchecker gemist? Geen probleem: op www.amsterdam.nl/milieuzone kunt u uw kenteken invullen en krijgt u direct te zien of u vanaf 1 januari de milieuzone nog in mag.

Schone lucht voor Amsterdam
De gemeente Amsterdam doet wat ze kan om de luchtkwaliteit te verbeteren voor de gezondheid van alle Amsterdammers en alle bezoekers van Amsterdam, en om de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden.

De gemeente richt zich met verschillende maatregelen op het terugbrengen van de uitstoot in de stad en het stimuleren van elektrische mobiliteit. Het einddoel is een uitstootvrij Amsterdam in 2025. Met de milieuzone zet Amsterdam in op gezonde lucht door de meest vervuilende voertuigen uit de stad te weren.

De bestelauto’s die met de milieuzone geweerd gaan worden rijden ongeveer 0,5% van de in Amsterdam gereden kilometers. Dat lijkt niet veel, maar deze bestelauto’s veroorzaken wel 1% van de lokale bijdrage aan fijnstof en zelfs 8% van de lokale bijdrage aan roet. De gemeente heeft doelstelling om de roetuitstoot met 30% terug te dringen. Daarmee draagt de milieuzone op een efficiënte manier bij aan de verbetering van luchtkwaliteit door uitstoot van schadelijke stoffen terug te dringen.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Onze partner Onderneemin slaat vleugels uit naar Metropool!

Onze partner Onderneemin slaat vleugels uit naar Metropool!

Onderneemin heeft onlangs de stap gezet naar de regio Metropool Amsterdam. Onze voorzitter Achmed Baâdoud is dan ook heel content dat MKB-Metropool Amsterdam en Onderneemin mediapartner bij elkaar zijn geworden. “Dat sluit heel goed aan bij onze visie om het MKB...

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB MKB-Metropool Amsterdam heeft met grote instemming kennis genomen van het besluit van het GVB om gemotiveerde sollicitanten voor de functie van trambestuurder structureel te gaan helpen om voor de...

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Volgens wethouder Melanie van der Horst is het woord ‘Knip’ voortaan een ‘verboden woord’ en kiest de gemeenteraad ervoor van de Weesperstraat een fijne stadsstraat te maken, met twee maal één rijstrook, bredere fiets- en voetpaden, meer groen en een aantrekkelijkere...

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

MKB-Metropool Amsterdam heeft met instemming kennis genomen van de conclusie van het onderzoeksrapport over de Knip Weesperstraat: de knip Weesperstraat gaat definitief van tafel. Volgens het college was de proef wel geslaagd en heeft deze veel opgeleverd, maar...

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Volgens het concept Programma van Eisen van de Vervoersregio Amsterdam voor het GVB voor de komende jaren moet het openbaar vervoer (OV) in het centrum en de oude stadsdelen verslechteren ten gunste van de nieuwe centra buiten de Ring A10. Een slecht plan, vindt MKB-...