De arbeidsmarkt maakt een grote verandering door. Een paar weken geleden was de arbeidsmarkt nog oververhit en door het coronavirus is het nu razendsnel aan het afkoelen. Dat betekent natuurlijk dat op sommige plekken de tekorten op de arbeidsmarkt om gaan slaan in overschotten. Voor sommige ondernemers biedt dit de kans om personeel binnen te halen waar dat eerder niet lukte. Andere ondernemers zullen er vooral over denken waar het personeel waar ze nu geen emplooi meer voor hebben elders onder kunnen brengen.

De plotselinge omslag van de arbeidsmarkt heeft natuurlijk ook gevolgen voor de plannen van onder meer UWV en WSP voor het aan het werk helpen van mensen. Hierover gaat MKB Amsterdam met deze en andere partners graag het gesprek aan. Daarbij denken we ook graag na over het banenplan voor het MKB, waar de gemeenteraad van Amsterdam in maart nog een motie over aan nam.

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Nieuwe aflevering MKB TV: dit is het moment om te innoveren

Een crisis is hét moment om nieuwe businessmodellen en nieuwe technologieën uit te proberen. Dit is een belangrijke les uit het verleden. Hoe doen MKB bedrijven dit in deze crisis? MKB TV gaat deze week over hun ervaringen en de tips die ze voor jou hebben.

Winnaar Product van de maand: Jitske Naberman van Dutch Museum Gift Shop

Dutch Museum Gift Shop is door een vakjury van MKB-Amsterdam gekozen als ‘Product van de Maand’. Dat stond voor deze ene keer helemaal in het teken van producten die van nut zijn in de coronacrisis. DMGS is een online platform voor museumwinkels met als doel musea extra inkomsten te genereren in de anderhalve meter economie. De winnares Jitske Naberman over ondernemen en digitalisering: “ga zo snel mogelijk aan de slag. Volg (veelal gratis) webinars, ga uitzoeken wat de concurrentie doet. Bedenk wat jij belangrijk vindt.”

Sta niet stil en innoveer

Whello is een online marketingbureau. Voor de crisis zat het kantoor van Whello vol, nu werken de mensen voor een deel thuis. Alles wat zij daarvoor nodig hebben is een wifi- verbinding en hun laptop. Zo werken ze met tools als Google business en chatprogramma Slack volledig in de Cloud. We vragen aan Serge de Sousa co-founder van Whello wat zijn advies is aan MKB’ers in deze coronatijden.

Mediation Amsterdam, online dienstverlening heeft ook voordelen

Tabitha van den Berg, partner bij Mediation Amsterdam, ondersteunt ondernemers in conflictmanagement. Welke stappen maken de mediators in deze tijden van digitalisering? Welke adviezen hebben zij voor ondernemers die nu met spanningen te maken hebben?

Coaching ondernemers

Zit je als ondernemer op dit moment in zwaar weer? Maak gebruik van gratis professionele coaching! Normaal gesproken betalen ondernemers een eigen bijdrage van 150 euro. Het ministerie van EZK geeft meer subsidie aan het OKB.Staatssecretaris Mona Keijzer wil naast financiële steun ook naar andere manieren zoeken om ondernemers bij te staan.