New Electric is de winnaar van de DAM Prijs 2016: dé prijs voor de meest duurzame MKB-er van Amsterdam. De prijs werd maandagavond 31 oktober voor de vierde keer uitgereikt. Dit jaar aan een ondernemer die motoren ombouwt naar elektrische aandrijvingen. Anne Kloppenborg, eigenaar van New Electric: “Wij zijn trots! Het winnen van deze prijs is voor ons het startschot om uit te rollen en te zorgen dat de uitstootvrije toekomst van de stad in snel tempo werkelijkheid wordt.”

Luchtkwaliteit

Anne Kloppenborg maakt zich zorgen dat de luchtkwaliteit niet snel genoeg verbetert: “Veelrijders in de stad draaien nog altijd op diesel. We kunnen het ons niet permitteren om te wachten tot de markt met een kant en klare oplossing komt voor al deze voertuigen.” New Electric heeft met het ombouwen van bestaande voertuigen en rondvaartboten laten zien dat we al zelf aan de slag kunnen om de grootste vervuilers aan te pakken. Zij bieden een concrete oplossing en dragen hun kennis en kunde over aan anderen: “Als leerwerkbedrijf geven wij onze ervaring door en aanzet om ons voorbeeld te volgen. Door onze oplossing over te dragen aan wagenparkbeheerders en dit onder licentie zelf uit te laten voeren, kunnen we grote slagen maken.”

Duurzaam ondernemerschap

Dit is het soort ondernemerschap dat de DAM Prijs beoogt te belonen. De prijs werd dit jaar overhandigd door de wethouder Duurzaamheid, Abdeluheb Choho en oud-winnaar Rodney Nikkels van Chocolatemakers. Wethouder Choho: “We willen van Amsterdam echt een duurzame stad maken, daarom hebben we ondernemers nodig die laten zien dat dat rendabel kan. Dat kunnen we als gemeente niet alleen. Daarom zetten we de ondernemers die het nu al doen op een podium, om ze te prijzen en omdat we vinden dat anderen hun voorbeeld moeten volgen. De winnaar van dit jaar vind ik ook daarom een terechte winnaar.”

De doorslag

De uitslag werd voor 40 procent bepaald door de publieksstemming. In totaal werd er meer dan 4.500 keer gestemd op de finalisten: Cartridge Depot, Intersafe, Moyee Coffee, Paul de Ruiter Architects en Yoni. De doorslag werd op de avond zelf gegeven door de vierkoppige jury, bestaande uit: Maurits Groen, Anna Schoemakers, Minnemijn Smit en Robert Metzke. Juryvoorzitter Maurits Groen over de winnaar: “Dankzij de flair en open houding van New Electric is de kans dat ze anderen enthousiasmeren en opschaling realiseren zeer reëel. Met dit lef en leiderschap is New Electric een verfrissende loot aan de stam aan duurzame bedrijven in Amsterdam.”

DAM Prijs

De DAM Prijs bekroont de duurzame koplopers in Amsterdam. Zij zijn een voorbeeld voor de stad en laten zien hoe je met elkaar werkt aan onder andere: duurzame energie, schone lucht en een circulaire economie. Bijna 70 MKB-ers namen deel aan de DAM Prijs 2016. De prijs bestaat uit onder meer: een bokaal, een geldbedrag van € 4.000,- en de titel van ‘meest duurzame MKB-er van Amsterdam’.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...