Voorzitter Bart Drenth heeft donderdag 10 januari 2020 tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van MKB Amsterdam de politiek opgeroepen om meer op te komen voor de belangen van het Midden- en kleinbedrijf op de volgende thema’s:

De bruggen en de kades, ze dreigen op veel plekken in te storten. MKB Amsterdam wil dat de gemeente een goede compensatieregeling maakt voor ondernemers.

Het is belangrijk dat de stad goed bereikbaar blijft en de lucht schoon. Wij ondernemers ademen ook lucht in en er moet producten en diensten kunnen worden geleverd. Om de stad meer autoluw maken is er een schaalsprong nodig in het Openbaar Vervoer in de hele regio Groot Amsterdam. Niet alleen de verbinding tussen Schiphol en Amsterdam Zuid. Het personeel van bedrijven in Amsterdam komt immers uit de wijde omgeving en meestal niet per vliegtuig naar het werk.

De gemeente Amsterdam wil graag de buurteconomie stimuleren. Vervolgens worden de belastingen verhoogd waaronder precariobelasting en reclamebelasting. Dit tot groot verdriet van MKB Amsterdam. Een winkel in de buurt is een belangrijke voorziening. De winkels hebben veel concurrentie van bezorgdiensten. Deze bedrijven rijden met busjes, fietsen en allerlei vervoersmiddelen door de stad en verstoppen hiermee de straten. Wij komen op voor de belangen van de winkelier die zo’n belangrijke sociale functie vervult. In 2019 bedachten we het woord bezorgschaamte. In 2020 maken we het positief en praten we over afhaaltrots. We willen plekken in de stad creëren waar je pakjes op kan komen halen. Die punten kunnen het bestaande winkelaanbod juist versterken.

Wij hebben als ondernemers geen enkel belang bij het discrimineren van talent, en daarin willen we graag samen werken met de gemeente om alle vormen van discriminatie uit te bannen. Maar daarvoor zijn er betere manieren dan dat de gemeente met de beschuldigende vinger wijst. We helpen de wethouder graag met alternatieven.

Veiligheid is uiteraard een belangrijk thema. U heeft vast gehoord over granaten voor de deur, beschietingen van winkels. De onderwereld mengt zich in de bovenwereld. Ook wil MKB Amsterdam de burgemeester helpen met het veiliger maken van de stad voor ondernemers. Op ons voorjaarscongres op 8 april laten we graag zien wat ondernemers en de gemeente hier samen aan kunnen doen.

Nederland kent een traditie dat je eigenlijk alleen maar denkt aan de bank om te financieren terwijl er veel meer mogelijkheden zijn. Daarom gaan we financieringsspecials organiseren in 2020 en maken we een financieringswijzer. Vele alternatieve mogelijkheden zijn nog relatief onbekend bij ondernemers. Bijvoorbeeld over microkrediet, het belenen van je debiteuren en het stapelen van diverse opties.

De gemeente Amsterdam wil ook een klimaatakkoord voor Amsterdam. Daar willen we bij aansluiten. Ondernemers zijn onmisbaar bij het realiseren van de doelstellingen. En Amsterdam kent er vele die met hun bedrijf die bijdrage kunnen leveren!

Een van de speerpunten van MKB is het bevorderen van groei in het midden en klein- bedrijf. Voor bedrijven met die ambitie organiseren we daarom elke derde donderdag van de maand een MKB Groeiborrel in Cafe Wildschuit. Dan wordt ook bekend gemaakt welk Amsterdams product de titel krijgt van Product van de Maand.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...