Voorzitter Bart Drenth heeft donderdag 10 januari 2020 tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van MKB Amsterdam de politiek opgeroepen om meer op te komen voor de belangen van het Midden- en kleinbedrijf op de volgende thema’s:

De bruggen en de kades, ze dreigen op veel plekken in te storten. MKB Amsterdam wil dat de gemeente een goede compensatieregeling maakt voor ondernemers.

Het is belangrijk dat de stad goed bereikbaar blijft en de lucht schoon. Wij ondernemers ademen ook lucht in en er moet producten en diensten kunnen worden geleverd. Om de stad meer autoluw maken is er een schaalsprong nodig in het Openbaar Vervoer in de hele regio Groot Amsterdam. Niet alleen de verbinding tussen Schiphol en Amsterdam Zuid. Het personeel van bedrijven in Amsterdam komt immers uit de wijde omgeving en meestal niet per vliegtuig naar het werk.

De gemeente Amsterdam wil graag de buurteconomie stimuleren. Vervolgens worden de belastingen verhoogd waaronder precariobelasting en reclamebelasting. Dit tot groot verdriet van MKB Amsterdam. Een winkel in de buurt is een belangrijke voorziening. De winkels hebben veel concurrentie van bezorgdiensten. Deze bedrijven rijden met busjes, fietsen en allerlei vervoersmiddelen door de stad en verstoppen hiermee de straten. Wij komen op voor de belangen van de winkelier die zo’n belangrijke sociale functie vervult. In 2019 bedachten we het woord bezorgschaamte. In 2020 maken we het positief en praten we over afhaaltrots. We willen plekken in de stad creëren waar je pakjes op kan komen halen. Die punten kunnen het bestaande winkelaanbod juist versterken.

Wij hebben als ondernemers geen enkel belang bij het discrimineren van talent, en daarin willen we graag samen werken met de gemeente om alle vormen van discriminatie uit te bannen. Maar daarvoor zijn er betere manieren dan dat de gemeente met de beschuldigende vinger wijst. We helpen de wethouder graag met alternatieven.

Veiligheid is uiteraard een belangrijk thema. U heeft vast gehoord over granaten voor de deur, beschietingen van winkels. De onderwereld mengt zich in de bovenwereld. Ook wil MKB Amsterdam de burgemeester helpen met het veiliger maken van de stad voor ondernemers. Op ons voorjaarscongres op 8 april laten we graag zien wat ondernemers en de gemeente hier samen aan kunnen doen.

Nederland kent een traditie dat je eigenlijk alleen maar denkt aan de bank om te financieren terwijl er veel meer mogelijkheden zijn. Daarom gaan we financieringsspecials organiseren in 2020 en maken we een financieringswijzer. Vele alternatieve mogelijkheden zijn nog relatief onbekend bij ondernemers. Bijvoorbeeld over microkrediet, het belenen van je debiteuren en het stapelen van diverse opties.

De gemeente Amsterdam wil ook een klimaatakkoord voor Amsterdam. Daar willen we bij aansluiten. Ondernemers zijn onmisbaar bij het realiseren van de doelstellingen. En Amsterdam kent er vele die met hun bedrijf die bijdrage kunnen leveren!

Een van de speerpunten van MKB is het bevorderen van groei in het midden en klein- bedrijf. Voor bedrijven met die ambitie organiseren we daarom elke derde donderdag van de maand een MKB Groeiborrel in Cafe Wildschuit. Dan wordt ook bekend gemaakt welk Amsterdams product de titel krijgt van Product van de Maand.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Winnaar Product van de Maand februari – De Amsterdamse Ui

Winnaar Product van de Maand februari – De Amsterdamse Ui

De Amsterdamse Ui van De Leeuw Wat is er Amsterdamser dan de Amsterdamse ui? Het is een oerproduct van Amsterdam. In de 19e eeuw ontstaan om het voedsel langer houdbaar te maken. De uien zijn in Nederland gekweekt en in Amsterdam geproduceerd. De Amsterdamse Ui van De...

Product van de Maand mei – Coronaveilig kantoor en school

Product van de Maand mei – Coronaveilig kantoor en school

Corona Veilig Kantoor en Corona Veilige School van Gezonde Werkomgeving BV Corona Veilig Kantoor en Corona Veilige School. Twee websites om bedrijven en scholen te ondersteunen bij de omschakeling naar de anderhalve meter samenleving. Corona veilig kantoor en Corona...

Het was lang niet overal druk in Amsterdam

Het was lang niet overal druk in Amsterdam

De gemeente Amsterdam had afgelopen zondag een oproep geplaatst om niet meer naar de winkelgebieden in de binnenstad te gaan.
Voorzitter Bart Drenth: De gemeente riep het winkelend publiek op om de binnenstad te mijden, maar het was lang niet overal druk in Amsterdam. In veel straten was het juist rustiger dan anders. Als MKB-Amsterdam willen wij ervoor pleiten dat de gemeente specifieker gaat benoemen waar de drukte zich bevindt. Laat weten waar bezoekers nog wel welkom zijn, liever dan het bezoek aan de hele binnenstad af te raden. Ongelukkig is het wel dat veel grote winkelketens publiciteit gaven aan het fenomeen ‘Black Friday’. Drenth: “Eigenlijk zijn veel zelfstandige ondernemers helemaal niet zo blij met dit fenomeen.”En om dit te promoten midden in de pandemie is eigenlijk bizar.”

Dit mag niet meer

Dit mag niet meer

De gemeente Amsterdam vindt sommige feestverlichting overdreven, afleidend of ontsierend. De gemeente wil daarom heldere regels stellen. Er geldt vanaf volgend jaar een meldingsplicht als je feestverlichting op je pand wilt aanbrengen van meer dan een vierkante meter of meer dan tien procent van het geveloppervlak. Daarbij geldt dat je de vormen van de architectuur moet volgen. Verlichting die daar niet aan voldoet, of die bijvoorbeeld ornamenten bedekt mag dan niet meer. Het is dus nog maar zeer de vraag of de feestverlichting van bijvoorbeeld Scheltema volgend jaar nog is toegestaan.

Wat wordt Product van het Jaar 2020?

Wat wordt Product van het Jaar 2020?

Nu alle Product van de Maand winnaars van 2020 bekend zijn, starten we vanaf vandaag met de stemming van Product van het Jaar. Deze verkiezing bestaat uit twee prijzen: de vakjury prijs en de publieksprijs. De vakjuryprijs 2020: alle acht winnaars van Product van de Maand maken kans. De publieksprijs 2020: Top 25 genomineerden met de meeste publieksstemmen. Alle top drie genomineerden van de Product van de Maand verkiezing maken kans om de publieksprijs te winnen. Hoe? Door in de maand december de meeste publieksstemmen te vergaren via een poll. We zetten een social media campagne in waar elk product nog eens goed onder de aandacht wordt gebracht en waarop het publiek kan stemmen. Op onze website staat vanaf 4 december een overzicht met alle top 25 producten en daarmee kun je vrienden, familie en zakelijke relaties attenderen om op een product te stemmen. De uitreiking vindt plaats op onze Nieuwjaarsborrel op donderdag 14 januari.

Winnaar Product van de Maand november!

Winnaar Product van de Maand november!

De zeer oude genever van Loyaal van Wees is door de vakjury van MKB-Amsterdam gekozen als ‘Product van de Maand’ november 2020. Bert Bos: “Het product is sinds de 18e eeuw in de handel. Via café’s, hotels en slijterijen kunnen mensen van dit product genieten. Ook in het Proeflokaal en het historische winkeltje ‘Slijterij De Ooievaar anno 1782’ in de Jordaan waar nazaat Fenny van Wees en haar dochters nog steeds achter de toonbank staat en kantoor houdt. De Loyaal Genever prijkt op de ‘Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed’ en heeft mede bijgedragen dat Amsterdam wereldberoemd is geworden. De oorspronkelijke in de 16e eeuw ontstane distilleertechniek heeft in de gehele wereld navolging gekregen. De vakbekwaamheid betreft niet alleen het technisch maken, de (geheime) receptuur, maar vooral ook het ruiken. Vakvrouw Fenny van Wees is auteur van het Boek ‘Distilleren de kunst van het ruiken’ en geeft nog steeds cursussen om het erfgoed uit te dragen.”