Voorzitter Bart Drenth heeft donderdag 10 januari 2020 tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van MKB Amsterdam de politiek opgeroepen om meer op te komen voor de belangen van het Midden- en kleinbedrijf op de volgende thema’s:

De bruggen en de kades, ze dreigen op veel plekken in te storten. MKB Amsterdam wil dat de gemeente een goede compensatieregeling maakt voor ondernemers.

Het is belangrijk dat de stad goed bereikbaar blijft en de lucht schoon. Wij ondernemers ademen ook lucht in en er moet producten en diensten kunnen worden geleverd. Om de stad meer autoluw maken is er een schaalsprong nodig in het Openbaar Vervoer in de hele regio Groot Amsterdam. Niet alleen de verbinding tussen Schiphol en Amsterdam Zuid. Het personeel van bedrijven in Amsterdam komt immers uit de wijde omgeving en meestal niet per vliegtuig naar het werk.

De gemeente Amsterdam wil graag de buurteconomie stimuleren. Vervolgens worden de belastingen verhoogd waaronder precariobelasting en reclamebelasting. Dit tot groot verdriet van MKB Amsterdam. Een winkel in de buurt is een belangrijke voorziening. De winkels hebben veel concurrentie van bezorgdiensten. Deze bedrijven rijden met busjes, fietsen en allerlei vervoersmiddelen door de stad en verstoppen hiermee de straten. Wij komen op voor de belangen van de winkelier die zo’n belangrijke sociale functie vervult. In 2019 bedachten we het woord bezorgschaamte. In 2020 maken we het positief en praten we over afhaaltrots. We willen plekken in de stad creëren waar je pakjes op kan komen halen. Die punten kunnen het bestaande winkelaanbod juist versterken.

Wij hebben als ondernemers geen enkel belang bij het discrimineren van talent, en daarin willen we graag samen werken met de gemeente om alle vormen van discriminatie uit te bannen. Maar daarvoor zijn er betere manieren dan dat de gemeente met de beschuldigende vinger wijst. We helpen de wethouder graag met alternatieven.

Veiligheid is uiteraard een belangrijk thema. U heeft vast gehoord over granaten voor de deur, beschietingen van winkels. De onderwereld mengt zich in de bovenwereld. Ook wil MKB Amsterdam de burgemeester helpen met het veiliger maken van de stad voor ondernemers. Op ons voorjaarscongres op 8 april laten we graag zien wat ondernemers en de gemeente hier samen aan kunnen doen.

Nederland kent een traditie dat je eigenlijk alleen maar denkt aan de bank om te financieren terwijl er veel meer mogelijkheden zijn. Daarom gaan we financieringsspecials organiseren in 2020 en maken we een financieringswijzer. Vele alternatieve mogelijkheden zijn nog relatief onbekend bij ondernemers. Bijvoorbeeld over microkrediet, het belenen van je debiteuren en het stapelen van diverse opties.

De gemeente Amsterdam wil ook een klimaatakkoord voor Amsterdam. Daar willen we bij aansluiten. Ondernemers zijn onmisbaar bij het realiseren van de doelstellingen. En Amsterdam kent er vele die met hun bedrijf die bijdrage kunnen leveren!

Een van de speerpunten van MKB is het bevorderen van groei in het midden en klein- bedrijf. Voor bedrijven met die ambitie organiseren we daarom elke derde donderdag van de maand een MKB Groeiborrel in Cafe Wildschuit. Dan wordt ook bekend gemaakt welk Amsterdams product de titel krijgt van Product van de Maand.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Coaching ondernemers

Coaching ondernemers

Zit je als ondernemer op dit moment in zwaar weer? Maak gebruik van gratis professionele coaching van de Stichting Ondernemersklankbord (OKB). Normaal gesproken betalen ondernemers een eigen bijdrage van 150 euro. Het ministerie van EZK geeft meer subsidie aan het...

Stoppen of doorgaan met je bedrijf?

Stoppen of doorgaan met je bedrijf?

Ondernemers zijn van nature optimistisch. Maar wat als het gewoon niet meer gaat? Tweederde van de ondernemers heeft een omzetdaling van meer dan twintig procent. Een deel daarvan maakt helemaal geen omzet meer. Op tijd stoppen is dan echt de meest verstandige keuze,...

Hoe gaat het bij de Rabobank?

Hoe gaat het bij de Rabobank?

We horen veel van de onderhandelingspartijen bij het kabinet en van ondernemers hoe het gaat in deze tijden van coronacrises. Hoe gaat het eigenlijk bij de banken? Hoe beleven zij deze crisis? Wouter Stevens, directielid Rabobank Amsterdam, geeft een inkijk in hoe de...

De anderhalve meter economie, hoe geven ondernemers hier vorm aan?

De anderhalve meter economie, hoe geven ondernemers hier vorm aan?

Winkelcentrum Boven ’t IJ Als je door het winkelcentrum loopt zie je overal stickers, bordjes op de lantaarnpalen met anderhalve meter afstand. Graffiti op de stoeptegels geeft de looprichting aan. Daan Woudhuysen, voorzitter winkelcentrum: “we hebben de winkeliers...

MKB TV: ondernemen in de anderhalve meter economie

MKB TV: ondernemen in de anderhalve meter economie

Op de Nieuwendijk is het op sommige plekken zo stil dat er eenden over straat lopen. In deze aflevering zijn ondernemers aan het woord van de Nieuwendijk die graag willen dat mensen weer komen winkelen. En hun ideeën voor de anderhalve meter economie. Waaronder Marcel...