Nieuws

Nieuws

Nieuws voor ondernemers uit de regio Amsterdam 

Reactie op corona-maatregelen kabinet

Reactie op corona-maatregelen kabinet

MKB-Nederland is blij dat het kabinet nu maatwerk heeft aangekondigd voor de meest getroffen sectoren. Daar hebben we ook steeds op aangedrongen. Maar het is nog niet op alle punten voldoende. Voor de evenementenbranche: het kabinet trekt nu 11 miljoen euro uit voor een eenmalige vergoeding. De vraag is of dat voldoende is én welke bedrijven in de branche hier dan wel of niet aanspraak op kunnen maken. Dat gaan we nader uitzoeken. Het kabinet komt niet-gesubsidieerde theaterproducenten tegemoet met een totaalbedrag van 40 miljoen euro. Ook hier moet nog worden bezien wat dat per bedrijf betekent en in hoeverre producenten hiermee geholpen zijn.

Inspraakreactie knip Weesperstraat

Inspraakreactie knip Weesperstraat

Guido Frankfurther spreekt in bij raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Water: MKB-Amsterdam vindt het zeer onwenselijk dat u vooralsnog van plan bent de aangekondigde proef, om de Weesperstraat af te sluiten voor doorgaand autoverkeer, door te zetten. Zeker nu in Coronatijd, waarin de ondernemers toch al zo worden getroffen en het water hen aan de lippen staat, ook nog eens de Piet Heintunnel tegelijkertijd is afgesloten voor al het vrachtverkeer en de halve binnenstad vanwege Kades en Bruggen openligt. Denk alleen maar aan de Vijzelstraat. MKB-Amsterdam is niet tegen een proef om doorgaand autoverkeer tegen te gaan. We zijn tegen deze proef op déze locatie en op dít moment.

Om 14.00 uur bekendmaking winnaar Product van de Maand op YouTube!

Om 14.00 uur bekendmaking winnaar Product van de Maand op YouTube!

Vanmiddag om 14.00 uur  maken we via MKB TV bekend wie de winnaar Product van de Maand oktober is geworden. Wil je niks missen? Abonneer je hier gelijk even op ons YouTubekanaal. Ondernemers van het Science Park in Amsterdam hebben begin oktober de nominaties gegeven. Het publiek heeft via Facebook gestemd op hun favoriete product. Uit deze publieksstemming is de volgende top drie ontstaan: E-bike van Mokumono, smartphone van Fairphone en kruidenthee van Ptthee. Uit deze top drie heeft de vakjury een keuze gemaakt op creativiteit, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. And the winner is……..?

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Gemiste kans!!! Zaterdag 24 oktober 18:15 uur. Negentig minuten gespeeld, nog zes minuten blessuretijd. VVV-Ajax: 0 – 13. De dienstdoende Rotterdamse arbiter Makkelie dribbelt naar de zijlijn en zoekt contact met Ajaxtrainer Ten Hag: “Zullen we maar stoppen bij deze stand?” De geboren en getogen Tukker knikt met een snerpend laatste fluitsignaal tot gevolg. Einde wedstrijd stand 0 – 13. Het ongeluksgetal gaat de hele wereld over inclusief het medelijden met VVV. Dat het sportief opvatte en enkele dagen later alweer met 4 – 2 won in de beker. Venlo op de wereldkaart. Free publicity. Voor Amsterdam natuurlijk ook.

Nieuwe milieuzone op 1 november in Amsterdam

Nieuwe milieuzone op 1 november in Amsterdam

Per 1 november 2020 gelden er nieuwe regels voor de milieuzone in de gemeente Amsterdam. Er is een nieuwe milieuzone voor dieselpersonenauto’s. Voor dieselbedrijfsauto’s wordt deze aangescherpt. De gehele milieuzone voor personenauto’s, bedrijfsauto’s, autobussen, vrachtauto’s en taxi’s wordt uitgebreid tot het gebied binnen de Ring A10. Daar hebben dieselvoertuigen met emissieklasse 4 en hoger toegang. Wanneer je wilt weten of dit geldt voor jouw voertuig kun je de kentekencheck doen.

Amsterdam Food Capital

Amsterdam Food Capital

Je verwacht van een land als Nederland dat zoveel voedsel produceert, een hoofdstad die bekend staat is om zijn culinaire cultuur. Voedsel moet passen bij het karakter van die stad: lekker, gezond, duurzaam en betaalbaar. MKB-Amsterdam en KHN-Amsterdam hebben samen een plan gemaakt om dit werkelijkheid te laten worden. Maak van Amsterdam een Food Capital, bij de viering van het 750-jarig bestaan van de stad! Nederland is de één na grootste exporteur van agrarische producten en één van de grootste agrarische producenten ter wereld. Desondanks komt slechts een fractie van wat wij hier produceren terecht op het bord van de consument.

Stop de knip op de Weesperstraat

Stop de knip op de Weesperstraat

De proef die de gemeente Amsterdam wil nemen met een knip op de Weesperstraat is niet goed doordacht. Guido Frankfurther, vicevoorzitter van MKB-Amsterdam: “De knip leidt ertoe dat het bestemmingsverkeer langs veel minder geschikte routes door de binnenstad van Amsterdam wordt geperst.” Daarom steunt MKB-Amsterdam de petitie om deze knip tegen te houden. Klik hier om de petitie te ondersteunen!

Een lokale kerst!

Een lokale kerst!

“Ondernemers moeten in de kerstperiode onder andere via kraampjes extra verkoopruimte krijgen.” Dit vindt Trudy van ’t Hull-Bettink, raadslid van de VVD Haarlemmermeer. Eerder al stelde Claire Martens (ook van de VVD) soortgelijke vragen in Amsterdam. De decembermaand is voor ondernemers traditioneel erg belangrijk. De maatregelen tegen covid beperken de capaciteit van winkels echter sterk. Daarom pleiten beide raadsleden ervoor de uitstallings- en winkelruimte te vergroten. Daardoor kunnen de klanten de boodschappen gewoon om de hoek blijven doen en hoeven ze niet naar de giganten op het internet uit te wijken.

75 jaar bevrijding

75 jaar bevrijding

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding en 75-jarig bestaan van de VN rijdt deze tram sinds deze week door de stad. Op de zijkanten van de tram staat in acht verschillende talen de boodschap ‘wij willen vrede’, een boodschap van kinderen die willen leven in een wereld zonder oorlog, racisme en discriminatie. Mede op initiatief van ondernemer en erelid van van MKB-Amsterdam Henk Grifhorst. De tram rijdt nog tot half november dagelijks een andere route door onze hoofdstad.

Omzet in binnenstad Amsterdam met 55% gekelderd

Omzet in binnenstad Amsterdam met 55% gekelderd

In alle grote Nederlandse steden hebben winkels door corona minder omzet gemaakt. Nergens is de neergang zo groot als in de Amsterdamse binnenstad. Uit een overzicht van InRetail blijkt dat de omzet dit jaar 55% lager is dan vorig jaar. De meting beslaat week 12 (start coronacrisis) tot en met week 41. Daarmee doet Amsterdam het een stuk slechter dan Rotterdam (-42%), Utrecht (40%) en Den Haag (34%). Van alle steden uit het onderzoek doet Almere het relatief het best. Daar bleef de omzetdaling beperkt tot 19%.

Geen reclamebelasting en precario in Amsterdam

Geen reclamebelasting en precario in Amsterdam

Het goede nieuws voor ondernemers in de begroting van Amsterdam is dat ze volgend jaar geen reclame- en precariobelasting hoeven te betalen. Dat is een voortzetting van het beleid van dit jaar, en daar is MKB-Amsterdam erg voor. Het slechte nieuws is dat andere belastingen en lasten fors omhoog gaan. Uiteindelijk gaat het bedrijfsleven volgend jaar dus veel meer betalen.

So a No Deal it is?

So a No Deal it is?

De onderhandelingen over een handelsakkoord zijn woensdag 21 oktober toch weer hervat. Nadat Boris Johnson een paar dagen daarvoor had laten weten daar geen been meer in te zien. Daarmee is er nog steeds kans op een handelsakkoord. Houd er rekening mee dat dit akkoord waarschijnlijk beperkt zal zijn. Blijf voorbereid op grote hindernissen, als je in het VK zaken doet.

Red je het nog?

Red je het nog?

Bart Drenth van MKB-Amsterdam raadt ondernemers aan hun bedrijfsmodel om te gooien als dat nodig is. En de moed hebben om te stoppen als het echt niet meer gaat. Drenth: “Aarzel niet om daar hulp bij te vragen. Dat kan ook als je geen geld hebt om dat te betalen. Daarom zijn we blij met het initiatief van Hogeschool InHolland: InCollab. Waarbij ondernemers een beroep kunnen doen op studenten”.

Top drie Product van de Maand oktober bekend!

Top drie Product van de Maand oktober bekend!

Het publiek heeft via Facebook gestemd en de top drie is bekend. Welke producten zijn het geworden?
E-bike van Mokumono Cycles, kruidenthee van Ptthee, smartphone van Fairphone. Drie mooie kanshebbers die voldoen aan de criteria innovatief, duurzaam en een waarde creëren voor de regio Amsterdam. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door de vakjury onder leiding van Bert Bos en wordt volgende week bekend gemaakt via MKB TV.

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Of Sinterklaas komt is uiterst onzeker. Hij ligt tussen de codes oranje en rood. Het zou toch wat zijn als onze belangrijkste buitenlands toerist het besluit neemt niet te komen. Voor een dagjesmens uniek. 17 miljoen zoete mensen (althans dat vinden ze zelf) die geen lekkers krijgen. Dit raakt het dilemma “aanleiding versus oorzaak”. Corona wordt inmiddels voor veel zaken gebruikt als aanleiding en ook als alibi. Maar wat is de oorzaak dat een buitenlandse toerist de neiging heeft niet te komen?

Doornroosje scenario: een time out voor je bedrijf.

Doornroosje scenario: een time out voor je bedrijf.

Veel ondernemers hebben hulp nodig om door deze zware tijden te komen. De horeca is dicht, andere branches voelen de gevolgen van de beperking van de groepsgrootte. Weer andere hebben last van de ontmoediging om te winkelen. Dat vraagt om uiteenlopende maatregelen. MKB-Nederland wil het mogelijk maken met je bedrijf een ‘time out’ te nemen. Dit wordt ook wel het ‘Doornroosje scenario’ genoemd, omdat de bedrijven in een soort ‘winterslaap’ gaan, waar ze na een tijdje uit kunnen worden wakker gekust.

Regel de achterkant van coffeeshops

Regel de achterkant van coffeeshops

Deze crisis is ook een mooie gelegenheid om een aantal zaken radicaal anders aan te pakken. Eén van de wensen van MKB voorman Bart Drenth is de toevoer aan coffeeshops te reguleren. “Nu ligt die helemaal in handen van criminelen, omdat het verbouwen en verhandelen van drugs strafbaar is.”Daarom wil Drenth dat Amsterdam alsnog gaat meedoen aan de wietproef. “Dan zijn coffeeshops voor hun leveranties niet meer aangewezen zijn op criminelen. Het gaat om een business van honderden miljoen euro’s.

Help de bezoekerseconomie er weer boven op!

Help de bezoekerseconomie er weer boven op!

De bezoekerseconomie heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Daarom vragen de verzamelde ondernemersverenigingen van Amsterdam het gemeentebestuur om deze weer te stimuleren. Nu is er ook een uitgelezen kans om de bezoekerseconomie te hervormen. In tien punten zetten de ondernemersorganisaties uiteen hoe dat kan.

Nieuwe maatregelen harde klap

Nieuwe maatregelen harde klap

De nieuwe maatregelen tegen corona zijn vooral voelbaar in horeca in de Amsterdamse binnenstad. “Omdat mensen wordt afgeraden zich te verplaatsen, is funshoppen er niet meer bij”, aldus voorzitter Bart Drenth van MKB-Amsterdam. “Met de stijging van het aantal besmettingen zit er niets anders op dan weer strengere maatregelen te nemen.”Drenth is in ieder geval blij dat er meer duidelijkheid komt over de mondkapjesplicht. De gevolgen voor de lokale economie zijn groot.

Bedrijven en overheden samen tegen ondermijning

Bedrijven en overheden samen tegen ondermijning

Als criminelen zich een plaats proberen te verwerven in de reguliere economie, noemen we dat ondermijning. Dit schaadt de openbare veiligheid en het belang van ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan dubieuze huurders die hun schimmige zaakjes vanuit jouw pand proberen te regelen. Gemeenten en bedrijfsleven gaan samen optrekken om ondermijning waar mogelijk uit te bannen. Met als doel: tastbare resultaten boeken in de aanpak van ondermijning.

Top drie Product van de Maand oktober bekend!

Product van de Maand oktober: stem nu op je favoriete product!

Ondernemers van het Science Park hebben deze maand hun suggesties gedaan voor Product van de Maand Oktober. Wat is jouw favoriete product? Kijk snel naar alle nominaties. Je kunt stemmen tot 19 oktober, 12.00 uur. De top drie nominaties met de meeste publieksstemmen wordt voorgelegd aan de vakjury onder leiding van Bert Bos, vicevoorzitter van MKB-Amsterdam en docent Ondernemerschap aan de HvA.

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Het inwonersaantal loopt terug. Terug! Wie had dat gedacht. De de-urbanisatie, de terugtrek van stad naar platteland was natuurlijk op kleinere schaal al gaande. Het onthaasten van de stad. Maar dat werd meer dan gecompenseerd door de drang van vooral elders geboren jongeren en om toch in Amsterdam te wonen. Daar droegen ook de expats aan bij.

Lastenverzwaring Amsterdam niet aanvaardbaar

Lastenverzwaring Amsterdam niet aanvaardbaar

De coalitiepartijen in Amsterdam hebben met wethouder Everhardt nieuwe financiële afspraken voor de begroting gemaakt. Voor ondernemers heeft dit grote gevolgen. Het bedrijfsleven moet in 2021 wel de belastingen betalen die in 2020 niet werden geïnd, zoals de reclamebelasting (€ 10 miljoen) en de precariobelasting (€4 miljoen).

MKB-Amsterdam steunt messenverbod voor jongeren

MKB-Amsterdam steunt messenverbod voor jongeren

Na een oproep van de Zaanse burgemeester Jan Hamming hebben enkele winkelketens besloten voortaan geen messen meer te verkopen aan jongeren.  De Zaanse politie heeft laten weten dat dit heel effectief is tegen wapenbezit en wapengeweld. De Amsterdamse fracties van de VVD en de PvdA willen dit voorbeeld volgen. MKB-Amsterdam steunt de oproep om geen wapens te verkopen aan jongeren.

MKB TV cultuur- en entertainment industrie

MKB TV cultuur- en entertainment industrie

De cultuur- en entertainmentindustrie wordt door de coronacrisis hard getroffen. Vooral degene die niet afhankelijk zijn van subsidies worden juist nu hard getroffen. We gaan op onderzoek uit bij de Johan Cruijff ArenA en we gaan in gesprek met Henk Markerink, CEO Johan Cruijff ArenA. Onder andere praten we over de sneltesten die de entertainment industrie erg kan helpen. Kijk hier de nieuwe aflevering van MKB TV.

InCollab helpt Festival De Parade

InCollab helpt Festival De Parade

Festival De Parade is één van de eerste klanten geworden van InCollab. De studenten van InHolland helpen het festival bij het vinden van een weg uit de Covidcrisis. Directeur Nicole van Vessum: “De Parade is nu helemaal afhankelijk van publieksinkomsten. Die zijn weggevallen omdat ons festival dit jaar niet door kon gaan.” Directeur van Vessum is vooral benieuwd naar welke witte vlekken de studenten zien. “Wij draaien dit festival al jaren volgens een bepaalde formule. Daarom zijn we benieuwd of de studenten iets opmerken wat wij over het hoofd zien.”

Stap over op schone bestelbus of vrachtwagen

Stap over op schone bestelbus of vrachtwagen

Gemeenten krijgen vanaf 2025 de mogelijkheid om gebieden in te stellen waar op termijn alleen nog bestelbussen en vrachtwagens komen die rijden zonder uitlaatgassen (zero emissie zone).  Het kabinet wil ondernemers hierbij helpen. Met een overgangsregeling gaan de meest vervuilende bestelbussen en vrachtauto’s er het eerst uit. Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft daar met diverse partijen uit onder andere de transportsector, ondernemersverenigingen en gemeenten een akkoord over bereikt

Milieuzone

Milieuzone

Van Keulen is een groothandel in hout- en bouwmaterialen in Amsterdam Noord en zijn voorloper op het gebied van duurzaamheid en logistiek naar met name de binnenstad van Amsterdam. Wat vindt van Keulen van de invoering van de milieuzone per 1 november?
Robbert Gosman, Directeur Sales & Operations: “Het gaat om de gezondheid van ons allemaal , dus een goed initiatief.”

Weerbaar tegen overvallen en cybercrime

Weerbaar tegen overvallen en cybercrime

De kans dat je computer gehackt wordt is groter dan die op een inbraak. Topexpert Brenno de Winter vertelt je hoe je cybercrime kunt voorkomen. En wat je moet doen als het je toch overkomt. Kijk hier voor meer informatie en schrijf je hier meteen in voor de masterclasses in november! 

Platformeconomie, nee dankje!

Platformeconomie, nee dankje!

Het leek zo’n mooi idee, het online samenbrengen van vraag en aanbod op een gebruiksvriendelijke website. Maar de praktijk pakt anders uit. Platforms gedragen zich als monopolisten en pikken een groot deel van de omzet van andere ondernemers in. Een Amsterdams bedrijf wil dit voor de hotelbranche veranderen.

Mondkapjes raken ingeburgerd

Mondkapjes raken ingeburgerd

Je ziet ze inmiddels steeds vaker, de mondkapjes. En hoewel niemand ze voor het plezier draagt, is het steeds duidelijker dat ze zowel jezelf, als anderen beschermen. Daarom roept MKB-Amsterdam iedereen op deze te dragen op alle publiek toegankelijke plekken binnen. We roepen het kabinet op dit te verplichten, om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Het enthousiasme voor thuiswerken is er en het wordt voorspelbaar een blijvertje. Er zijn al bedrijven die het tot beleid hebben verklaard. Vijftig procent thuiswerken. Vijftig procent minder huisvestingskosten. Sommigen zitten al op 20/80 en passen de beproefde 80/20 regel toe. Met twintig procent, tachtig procent effect. Thuiswerken is een innovatie.

Doornroosje scenario: een time out voor je bedrijf.

Open brief aan de Colleges van B&W

Voorzitter Jacco Vonhof en de regionale voorzitters van MKB-Nederland roepen in een open brief op tot lokale maatregelen, waaronder het verlengen van de terugbetalingstermijn voor belastingen. Lees hier de open brief die ze ook richten aan de bestuurders in de regio Amsterdam.

MKB TV over mobiliteit en logistiek

MKB TV over mobiliteit en logistiek

Een goede bereikbaarheid is voor alle MKB-bedrijven in Amsterdam van groot belang. Of het nu per fiets, auto of openbaar vervoer is. Het is ook essentieel dat de bevoorrading van onze winkels, horeca en andere bedrijven, altijd op een goede manier kan plaatsvinden. Op dit moment speelt er veel op dit gebied, zoals de slechte staat van de kademuren en bruggen, de nieuwe milieuzone voor vrachtauto’s en touringcars en de proef met ‘Knip in de Weesperstraat’.

Mark Rutte en Jacco Vonhof in MKB Live

Mark Rutte en Jacco Vonhof in MKB Live

Woensdag 7 oktober gaat onze landelijk voorzitter Jacco Vonhof in gesprek met premier Mark Rutte. Onderwerp is natuurlijk de corona-crisis. Doen we genoeg om hier doorheen te komen? Jij kunt dit gesprek volgen op MKB Live. Daar kun je ook je vragen stellen. Meld je aan via de volgende link.

Meer thuis, minder files

Meer thuis, minder files

Nu meer mensen thuiswerken is het minder druk onderweg. Dat betekent minder files, want tien tot vijftien procent minder verkeer lost de meeste files al op. Dat willen we natuurlijk graag zo houden, ook na corona. Daar werken overheden en bedrijfsleven samen aan. MKB-Amsterdam steunt dit uiteraard. Daarom tekende Guido Frankfurther namens ons de intentieverklaring hierover

Hotels in de stad doen het slechter

Hotels in de stad doen het slechter

Afgelopen zomer was er een herstel merkbaar voor hotels die zich aan de kust of in het land bevinden. Maar niet voor hotels in de stad, deze  hebben het nog steeds zwaar. De neerwaartse trend bij de stadshotels was al in januari 2020 ingezet, ruim voor de lockdown van afgelopen maart. In het najaar wordt een nieuwe dip verwacht.

Nieuwe maatregelen harde klap

Nu landelijk advies mondkapjes

Het kabinet gaf eerder het advies om in publiek toegankelijke binnenruimten een mondkapje te dragen in bepaalde regio’s, waaronder...

Niet alles is kommer en kwel

Niet alles is kommer en kwel

Je zou bijna vergeten dat het met veel bedrijven in onze regio best goed gaat. Zo’n 10 tot 15% draait zelfs beter dan voor corona. Denk...

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Opmerkelijk Ondernemen

Column Bert Bos “een bedrijfskundige spotlight”   Het wiettoerisme is terug! Tegen de stroom in. Het gewone toerisme is drastisch...

Geen lockdown

Geen lockdown

Het laatste wat we willen is een tweede lockdown. Om de stijging van de besmettingen tegen te gaan moet er wel iets gebeuren. Te beginnen...

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Als je bedrijf zwaar te lijden heeft onder de crisis, kun je hulp krijgen via www.incollab.nl. Een mooi initiatief van studenten van...

Brexit

Brexit

Inmiddels is Brexit oud nieuws, het VK heeft de EU begin van dit jaar verlaten. Tot eind van dit jaar geldt de overgangsperiode waarin...

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie....

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen column Bert Bos week 27

We tekenen de lente van 2025. Verkiezingstijd. Het Malieveld vult zich louter met politici. Alle partijen doen mee. Onderlinge solidariteit. Een omkering: protest van een honderdtal politici tegen de ruim 2 miljoen MKB-ondernemers in Nederland (in plaats van andersom). Die ondernemers houden zich niet aan de in 2021 geïnitieerde wetgeving over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Bedrijven Haven en RAI worden ontzien bij uitbreiding milieuzone

Bedrijven Haven en RAI worden ontzien bij uitbreiding milieuzone

De in te voeren nieuwe milieuzone voor dieselbusjes en de uitbreiding voor vrachtauto’s wordt in delen van de Haven en op de toegangsweg naar de RAI niet ingevoerd. Hiervoor had MKB-Amsterdam samen met andere branche- en ondernemersorganisaties vurig gepleit. De overslag- en scheepsbouw gerelateerde bedrijven zijn sterk afhankelijk van veel en zwaar (inter)nationaal vrachtverkeer. Bij de RAI gaat het om aan- en afvoer van grote materialen voor de te houden beurzen

Top drie Product van de Maand bekend!

Top drie Product van de Maand bekend!

De top drie voor Product van de Maand juni is bekend: Oma’s appeltaart van Ons Tweede Thuis, mensen met een beperking maken de wereldberoemde taarten in Amstelveen, Robot playground voor kids, social en educatief robotprogramma van RobotWise en ‘versgebrande koffie’ van Het Hoofdkwartier Koffiebranderij Amstelveen, uniek en altijd vers.

MKB TV

MKB TV: kennis en groei

Hoewel er een diepe recessie dreigt, zijn er voor sommige bedrijven juist nu kansen. Voor hen is dit de tijd in te zetten op een groeiplan. Bert Bos, bedenker van een methodiek voor bedrijven die weer willen groeien. De methodiek wordt nu als Mastercourse StartUp-ScaleUp aangeboden bij de Hogeschool van Amsterdam.

Focus op succes

Focus op succes

Een crisis kan ook een weg naar verbetering zijn door als ondernemer bewuste keuzes te gaan maken. Het gaat om de juiste afslag te nemen....

MKB TV

Nieuwe aflevering MKB TV 10 juni

Op 1 juni mochten de cafés bars en restaurants weer open. Hoe gaat het nu met ondernemend Amsterdam? MKB TV gaat langs bij winkels en horeca op de Nieuwendijk, Dam en Rokin. Met een oproep van horecaondernemers op het Rokin aan stadsdeel centrum om windschermen te plaatsen

Het gaat nog niet goed in het MKB

Nieuwsbrief MKB Mail

Een week na de versoepeling van de coronamaatregelen wordt duidelijk hoe moeilijk de tijden zijn voor veel bedrijven. Bars en restaurants mogen weer open en draaien ver onder hun normale niveau. Met winkels gaat het niet veel beter. De Nederlandsche Bank, de Oeso, onderzoeksbureau SEO en Rabobank kwamen onlangs met sombere verwachtingen voor de Nederlandse economie. Ook uit onze eigen rondgang langs winkels en horeca komt dit naar voren. Het gaat nog niet goed. Al zijn er gelukkig ook lichtpuntjes.

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Van de meeste persberichten gaat mijn hart niet sneller kloppen. Vorige week was dat wel zo bij een persbericht van Artis. Artis gaat het mogelijk maken naar onszelf te kijken als diersoort. Met alle vernieuwend leermiddelen (succesfactor Digitalisering) en structureel de plaats van de mens in de natuur (succesfactor Duurzaamheid). En ook de verwachte omzetvergroting en het versterken van het imago van Amsterdam en Nederland. Perspectief!

MKB TV 3 juni versoepeling van de beperkingen

MKB TV 3 juni versoepeling van de beperkingen

Het belangrijkste nieuws voor ondernemers van deze week is natuurlijk dat de beperkingen zijn versoepeld. Restaurants en bars mogen sinds maandag weer open en winkels krijgen het drukker. Ondernemers en gemeenten hebben daar de afgelopen weken hard aan gewerkt. In de nieuwe aflevering praten we met ondernemers in de regio over de ontwikkelingen in de economie, de arbeidsmarkt en hoe je bedrijf staande kunt houden.

Gevelterras op de Nieuwendijk

Gevelterras op de Nieuwendijk

Het belangrijkste nieuws voor ondernemers van deze week is natuurlijk dat de beperkingen zijn versoepeld. Restaurants en bars mogen sinds maandag weer open en het wordt weer drukker in de winkelstraat. Er zijn allerlei maatregelen genomen om mensen in goede banen te leiden. Dat vraagt in de anderhalve meter economie om aanpassingen van de openbare ruimte. Ondernemers en gemeenten hebben daar de afgelopen weken hard aan gewerkt.

Versoepeling van de regels

Versoepeling van de regels

Het belangrijkste nieuws voor ondernemers van deze week is natuurlijk dat de beperkingen zijn versoepeld. Restaurants en bars mogen sinds maandag weer open en winkels krijgen het drukker. Dat vraagt in de anderhalve meter economie om aanpassingen van de openbare ruimte. Ondernemers en gemeenten hebben daar de afgelopen weken hard aan gewerkt.

MKB TV vanaf deze week ook te zien op Salto

MKB TV vanaf deze week ook te zien op Salto

Vanaf deze week zijn de uitzendingen van MKB TV te zien in de programmering van Salto. MKB TV gaat elke week een gesprek met ondernemers en vertegenwoordigers over actuele onderwerpen. Waaronder ondernemers, politici, vertegenwoordigers organisaties. MKB TV is twee maanden geleden gestart en zendt elke woensdag een nieuw programma uit via het eigen YouTube kanaal van MKB-Amsterdam.

Winnaar Product van de maand: Jitske Naberman van Dutch Museum Gift Shop

Winnaar Product van de maand: Jitske Naberman van Dutch Museum Gift Shop

Dutch Museum Gift Shop is door een vakjury van MKB-Amsterdam gekozen als ‘Product van de Maand’. Dat stond voor deze ene keer helemaal in het teken van producten die van nut zijn in de coronacrisis. DMGS is een online platform voor museumwinkels met als doel musea extra inkomsten te genereren in de anderhalve meter economie. De winnares Jitske Naberman over ondernemen en digitalisering: “ga zo snel mogelijk aan de slag. Volg (veelal gratis) webinars, ga uitzoeken wat de concurrentie doet. Bedenk wat jij belangrijk vindt.”

Sta niet stil en innoveer

Sta niet stil en innoveer

Whello is een online marketingbureau. Voor de crisis zat het kantoor van Whello vol, nu werken de mensen voor een deel thuis. Alles wat zij daarvoor nodig hebben is een wifi- verbinding en hun laptop. Zo werken ze met tools als Google business en chatprogramma Slack volledig in de Cloud. We vragen aan Serge de Sousa co-founder van Whello wat zijn advies is aan MKB’ers in deze coronatijden.

Coaching ondernemers

Coaching ondernemers

Zit je als ondernemer op dit moment in zwaar weer? Maak gebruik van gratis professionele coaching! Normaal gesproken betalen ondernemers een eigen bijdrage van 150 euro. Het ministerie van EZK geeft meer subsidie aan het OKB.Staatssecretaris Mona Keijzer wil naast financiële steun ook naar andere manieren zoeken om ondernemers bij te staan.

Stoppen of doorgaan met je bedrijf?

Stoppen of doorgaan met je bedrijf?

Ondernemers zijn van nature optimistisch. Maar wat als het gewoon niet meer gaat? Tweederde van de ondernemers heeft een omzetdaling van meer dan twintig procent. Een deel daarvan maakt helemaal geen omzet meer. Op tijd stoppen is dan echt de meest verstandige keuze, hoe moeilijk die ook is. Bart Drenth legt het voor aan Okkie Boot van Thexton Armstrong. Boot: “niemand is ooit een bedrijf begonnen om het te beëindigen, soms kan het toch het beste zijn.

Cybercriminaliteit in coronatijd

Cybercriminaliteit in coronatijd

Cybercriminelen zijn ook tijdens de coronacrisis actief. Een aantal tips: voer nooit je bankgegevens in op websites die je niet vertrouwt....

Coronanieuws

Coronanieuws

Coronacalculator Voor ondernemers is het nog niet makkelijk om te zien van welke regelingen zij gebruik kunnen maken. De makkelijkste...

Online voorjaarscongres op MKB TV: gesprek met burgemeester over ondermijning

Hoge huren open brief

Over huurrecht schreef Bart Drent, in augustus 2017, een open brief over huurrecht. Beste ondernemer in een huurpand, Steeds vaker hoor je...

Nieuwjaarsspeech

Nieuwjaarsspeech

Voorzitter Bart Drenth heeft donderdag 10 januari 2020 tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van MKB Amsterdam de politiek opgeroepen om meer...

Pas op voor nepfacturen!

Wij krijgen regelmatig verontruste telefoontjes van ondernemers die facturen ontvangen voor diverse diensten die afkomstig lijken te zijn...

PAS OP: Spookfacturen in omloop!

PAS OP: Spookfacturen in omloop!

Wij krijgen regelmatig verontruste telefoontjes van bedrijven die facturen ontvangen voor diverse diensten die afkomstig lijken te zijn...

Nieuw ledenvoordeel van Insight

Nieuw ledenvoordeel van Insight

3 Maanden gratis Microsoft Office 365 E3 voor 50 gebruikers Onze nieuwe partner Insight heeft een mooi aanbod voor onze leden. Overal...

Nieuwe blog: Mag koud bellen nog?

Nieuwe blog: Mag koud bellen nog?

Vandaag is er weer een nieuwe blog geplaatst in de categorie Blogs onder het kopje Nieuws met de titel: Mag koud bellen nog?. Slechts 3%...

DGTL wint DAM Prijs 2017

DGTL wint DAM Prijs 2017

DGTL is de winnaar van de DAM Prijs 2017 en hiermee uitgeroepen tot de meest duurzame MKB-er van Amsterdam. Zij organiseren grootschalige...

Dit zijn de genomineerden!

Dit zijn de genomineerden!

Genomineerden Amsterdamse Ondernemersprijs 2017 bekend Vele Amsterdamse ondernemers hebben zich de afgelopen weken ingeschreven om kans te...

Omzet in binnenstad Amsterdam met 55% gekelderd

‘Auto mag de stad uit’

MKB-voorman Drenth: Mee voor schone stad De toegenomen drukte in de stad vraagt om blijvende aanpassingen. Volgens voorman Bart Drenth van...

Vraag van de Week: Is Amsterdam nog bereikbaar voor personeel?

Vraag van de maand

Hoe profiteert Amsterdam het beste van de groeiende economie? Amsterdam groeit elk jaar met gemiddeld 11.000 inwoners en de economie...

Vraag van de Week: Is Amsterdam nog bereikbaar voor personeel?

Vraag van de maand

Sprong over ’t IJ: ja of nee? Er dreigt een grote rel te ontstaan tussen de gemeente Amsterdam en -inmiddels demissionair- minister...

Het ABC van het MKB

Het ABC van het MKB

Opvattingen MKB-Amsterdam ten behoeve van de Amsterdamse Gemeenteraadsverkiezingen 2018 In 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In het...

Nieuwe partner UwPersvoorlichter

Nieuwe partner UwPersvoorlichter

Dit jaar is UwPersvoorlichter partner geworden van MKB-Amsterdam. Onlangs is eigenaresse Marike Timmermans geïnterviewd  voor het online...

Beste ondernemer, ga stemmen!

Beste ondernemer, ga stemmen!

Voor ons ondernemers is de uitslag van de verkiezingen aanstaande woensdag natuurlijk erg belangrijk. In de afgelopen regeerperiode is de...

Vraag van de Week: Is Amsterdam nog bereikbaar voor personeel?

Vraag van de Maand

Nader onderzoek betalingsgedrag gemeente Amsterdam Betalingstermijnen en betalingsachterstanden tussen bedrijven en de gemeente Amsterdam...

Vraag van de Week: Is Amsterdam nog bereikbaar voor personeel?

Vraag van de Maand

Is het nieuwe erfpachtstelsel de doodsteek voor Amsterdamse MKB’ers? Op 20 december 2016 heeft het Amsterdamse college besloten om een...

Stap over op schone bestelbus of vrachtwagen

Mag jouw bestelbus de stad nog in?

Vanaf 1 januari 2017 is de milieuzone uitgebreid voor bestelauto’s. Daarnaast komen oude en vervuilende voertuigen vanaf 1 april 2017 niet...

Vracht op gracht

Vracht op gracht

De gemeente Amsterdam gaat de grachten weer veel meer gebruiken voor hun oorspronkelijke doel: het vervoeren van goederen. De hoofdstad is...

Vraag van de Week: Is Amsterdam nog bereikbaar voor personeel?

Vraag van de Week

Is verhoging Rioolheffingstarief voor grootverbruikers terecht? Bezig met laden...

Voorzitter in Het Parool

Voorzitter in Het Parool

SLEUTELMOMENT Grote en kleine momenten bepalen iemands leven. Inspiratie van Dr. Sarphati In 2014 begon Bart Drenth (50) een eigen...

Doe de Cyber Risico Scan

Doe de Cyber Risico Scan

Zit jouw digitale voordeur op slot? Hackers, online afpersing of cybercrime. Het lijkt ver van ons bed, maar dagelijks worden...

Circulaire Economie

Circulaire Economie

Doe mee, denk mee! Wat kan Amsterdam doen om de overgang naar een Circulaire Economie te versnellen? Hebt u daar ideeën over of bent u er...

Lenteborrel centrum van de wereld

Lenteborrel centrum van de wereld

Op dinsdag 22 maart vond alweer de 14e Rabobank MKB Lenteborrel plaats met dit jaar als thema Global or Local. Met meer dan 550 bezoekers...

Backstage bij Kesbeke

Backstage bij Kesbeke

Amsterdamser wordt het niet, op bezoek bij Oos Kesbeke en zijn bedrijf Kesbeke Fijne Tafelzuren in Amsterdam West. Dinsdag 15 maart lieten...

MKB Loket Inholland geopend

MKB Loket Inholland geopend

Op 28 januari vond een mooie ontmoeting plaats tussen Ondernemend Amsterdam en Inholland Diemen in de vorm van een Kenniscafé in het...