Geacht College van B&W,

In de afgelopen jaren heeft de drukte u nogal bezig gehouden. Dat komt natuurlijk ook omdat onder deze noemer steeds meer problemen vallen. Wildplassende bachelors, uit de hand lopende verkeersdrukte en wegkwijnende buurtwinkels; ze worden wel gezien als uitingen van hetzelfde probleem. Dat klopt niet, maar een klacht over drukte krijgt wel snel gehoor. Daarmee heeft zich rond dit onderwerp een eigen Amsterdamse vorm van populisme ontwikkeld, waarbij boze burgers makkelijke oplossingen eisen voor moeilijke vraagstukken.

Bijna elke dag is er op de Amsterdampagina’s van de kranten wel iets te vinden over de drukte. En bijna elke week is er ergens wel een debat of bijeenkomst waarin klachten van geheel uiteenlopende aard ruim baan krijgen. Hier is het natuurlijk niet makkelijk om te relativeren. Bijvoorbeeld dat de overmaat van Nutella-winkels in de binnenstad een luxeprobleem is vergeleken met de kaalslag in sommige andere delen van de stad. Of dat het aantal bezoekers per km2 in Amsterdam veel lager is dan in Londen, Parijs, Milaan, of de meeste andere grote steden. En vooral dat het idee van Amsterdam als ‘werelddorp’ een fabeltje is. Je kunt immers niet naar believen voordelen van een wereldstad en een dorp met elkaar combineren. Een belangrijke oorzaak van de huidige problemen van Amsterdam is nou juist dat we tussen tafellaken en servet in zitten. En we nog niet echt de infrastructuur hebben van een wereldstad, maar wel een aantal van de bijbehorende problemen.

In de afgelopen periode bent u een beetje in de ‘overdrive’ gegaan met allerlei maatregelen om de drukte in te dammen. Ik hoop dat u in de resterende collegeperiode ook de grotere verbanden blijft zien.

Bart Drenth,
voorzitter MKB-Amsterdam

-Eens met deze column? Wordt hier lid van MKB Amsterdam. Wij behartigen jouw belangen in de Stopera en op het Binnenhof.
-Niet eens met deze column? Reageer dan hier.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...