Gemiste kans!!! Zaterdag 24 oktober 18:15 uur. Negentig minuten gespeeld, nog zes minuten blessuretijd. VVV-Ajax: 0 – 13. De dienstdoende Rotterdamse arbiter Makkelie dribbelt naar de zijlijn en zoekt contact met Ajaxtrainer Ten Hag: “Zullen we maar stoppen bij deze stand?” De geboren en getogen Tukker knikt met een snerpend laatste fluitsignaal tot gevolg. Einde wedstrijd stand 0 – 13. Het ongeluksgetal gaat de hele wereld over inclusief het medelijden met VVV. Dat het sportief opvatte en enkele dagen later alweer met 4 – 2 won in de beker. Venlo op de wereldkaart. Free publicity. Voor Amsterdam natuurlijk ook.

Maar 13 is niet sexy en overwinningen van Ajax zijn ze in de wereld wel gewend. En het collectief geheugen is kort. Zeker het dolende kwartiertje na rust in Bergamo, waar een voorsprong van 2 – 0 werd weggeven door nog even stilstaand op het veld na te genieten van de mooie voorsprong in Italië. “Naïef en kinderlijk”, kraaide onze Tukker in de pers, zich buiten het elftal plaatsend. Terwijl de coach toch de ‘rust van een kwartier’ moet gebruiken om zijn team weer voor te bereiden op de tweede helft. Maar wie is nu “eigenlijk naïef en kinderlijk” dan?

Deze story is een metafoor voor de manager die om bonusreden bij terugslag zijn team de schuld geeft. Zich buiten de situatie plaats uit zelfbescherming. Blijft over de gemiste kans op 14 – 0. Deze kans zal niet snel meer komen. Het ultieme eerbetoon aan nummer 14 Johan Cruijff. Johan Cruijff, home made Amsterdam, die de basis legde voor het karakteristieke ‘tikkie takkie’ voetbal. Die ook nog eens in de fluwelen revolutie de club ontdeed van de semivoetbal bobo’s om dat allemaal mogelijk te maken. Cruijff vernieuwde de organisatie en de managementposities door echte voetbaldieren liet bezetten. Terloops nog een impuls gaf aan de jeugdopleiding en spelers waarmee inmiddels de halve eredivisie en het nationale team gevuld is. Ook – tandje hoger – onze tukker de doorslaggevende carrière stap deed maken: trainer op Europees niveau. Gaat er dan geen lichtje branden bij het nummer 14. Of kan-ie niet tot 14 tellen? Een gemiste kans voor enorme free publicity, ook voor de Amstelstad. Een beloning voor alle investeringen die de gemeente in Ajax gestopt heeft. Waarom is die geboren Tukker zich dat allemaal niet bewust?

Herman Finkers zou met zijn mooie tukkerse zelfreflectie zeggen: “Ik vroeg aan een BN’er in Klarenbeek, ik zoek de weg naar Amsterdam.” Hij antwoordde: “Bedoelt u Nieuw-Amsterdam, of Nieuwendam?”. Ten Hag in een interview in Tubantia de Twentse krant over zijn acht jaar bij FC Twente: “Als we terugreden vroeg ik mijn spelers altijd of ze hun paspoort bij zich hadden”. Eureka. Check. Dank voor de tip.  Dat is natuurlijk de oplossing! Een Amsterdams paspoort voor binnenlandse buitenlanders. Pas te krijgen na een inburgeringscursus verzorgd door de Johan Cruijff Academie. Dan hebben we ze tuk! En Godfather JC denkt “Wat er niet in zit komt er ook niet uit en ik scoor zelf wel die 14e goal” Bericht uit de zevende hemel. Wij erin.

 

 

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Winnaar Product van de Maand februari – De Amsterdamse Ui

Winnaar Product van de Maand februari – De Amsterdamse Ui

De Amsterdamse Ui van De Leeuw Wat is er Amsterdamser dan de Amsterdamse ui? Het is een oerproduct van Amsterdam. In de 19e eeuw ontstaan om het voedsel langer houdbaar te maken. De uien zijn in Nederland gekweekt en in Amsterdam geproduceerd. De Amsterdamse Ui van De...

Product van de Maand mei – Coronaveilig kantoor en school

Product van de Maand mei – Coronaveilig kantoor en school

Corona Veilig Kantoor en Corona Veilige School van Gezonde Werkomgeving BV Corona Veilig Kantoor en Corona Veilige School. Twee websites om bedrijven en scholen te ondersteunen bij de omschakeling naar de anderhalve meter samenleving. Corona veilig kantoor en Corona...

Het was lang niet overal druk in Amsterdam

Het was lang niet overal druk in Amsterdam

De gemeente Amsterdam had afgelopen zondag een oproep geplaatst om niet meer naar de winkelgebieden in de binnenstad te gaan.
Voorzitter Bart Drenth: De gemeente riep het winkelend publiek op om de binnenstad te mijden, maar het was lang niet overal druk in Amsterdam. In veel straten was het juist rustiger dan anders. Als MKB-Amsterdam willen wij ervoor pleiten dat de gemeente specifieker gaat benoemen waar de drukte zich bevindt. Laat weten waar bezoekers nog wel welkom zijn, liever dan het bezoek aan de hele binnenstad af te raden. Ongelukkig is het wel dat veel grote winkelketens publiciteit gaven aan het fenomeen ‘Black Friday’. Drenth: “Eigenlijk zijn veel zelfstandige ondernemers helemaal niet zo blij met dit fenomeen.”En om dit te promoten midden in de pandemie is eigenlijk bizar.”

Dit mag niet meer

Dit mag niet meer

De gemeente Amsterdam vindt sommige feestverlichting overdreven, afleidend of ontsierend. De gemeente wil daarom heldere regels stellen. Er geldt vanaf volgend jaar een meldingsplicht als je feestverlichting op je pand wilt aanbrengen van meer dan een vierkante meter of meer dan tien procent van het geveloppervlak. Daarbij geldt dat je de vormen van de architectuur moet volgen. Verlichting die daar niet aan voldoet, of die bijvoorbeeld ornamenten bedekt mag dan niet meer. Het is dus nog maar zeer de vraag of de feestverlichting van bijvoorbeeld Scheltema volgend jaar nog is toegestaan.

Wat wordt Product van het Jaar 2020?

Wat wordt Product van het Jaar 2020?

Nu alle Product van de Maand winnaars van 2020 bekend zijn, starten we vanaf vandaag met de stemming van Product van het Jaar. Deze verkiezing bestaat uit twee prijzen: de vakjury prijs en de publieksprijs. De vakjuryprijs 2020: alle acht winnaars van Product van de Maand maken kans. De publieksprijs 2020: Top 25 genomineerden met de meeste publieksstemmen. Alle top drie genomineerden van de Product van de Maand verkiezing maken kans om de publieksprijs te winnen. Hoe? Door in de maand december de meeste publieksstemmen te vergaren via een poll. We zetten een social media campagne in waar elk product nog eens goed onder de aandacht wordt gebracht en waarop het publiek kan stemmen. Op onze website staat vanaf 4 december een overzicht met alle top 25 producten en daarmee kun je vrienden, familie en zakelijke relaties attenderen om op een product te stemmen. De uitreiking vindt plaats op onze Nieuwjaarsborrel op donderdag 14 januari.

Winnaar Product van de Maand november!

Winnaar Product van de Maand november!

De zeer oude genever van Loyaal van Wees is door de vakjury van MKB-Amsterdam gekozen als ‘Product van de Maand’ november 2020. Bert Bos: “Het product is sinds de 18e eeuw in de handel. Via café’s, hotels en slijterijen kunnen mensen van dit product genieten. Ook in het Proeflokaal en het historische winkeltje ‘Slijterij De Ooievaar anno 1782’ in de Jordaan waar nazaat Fenny van Wees en haar dochters nog steeds achter de toonbank staat en kantoor houdt. De Loyaal Genever prijkt op de ‘Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed’ en heeft mede bijgedragen dat Amsterdam wereldberoemd is geworden. De oorspronkelijke in de 16e eeuw ontstane distilleertechniek heeft in de gehele wereld navolging gekregen. De vakbekwaamheid betreft niet alleen het technisch maken, de (geheime) receptuur, maar vooral ook het ruiken. Vakvrouw Fenny van Wees is auteur van het Boek ‘Distilleren de kunst van het ruiken’ en geeft nog steeds cursussen om het erfgoed uit te dragen.”