‘In Alkmaar begint de Victorie’, we schrijven 1573. Nederland – Spanje: 1- 0. Nee, nee, dit gaat niet over voetbal. Maar over de doorslaggevende daad van de standvastige Alkmaarders – mannen en vrouwen van vlees en bloed. ‘Dappre strijders fier en koen’ – die in de stad met kokend teer en brandende takken de Spanjaarden tegenhielden. En daarmee de overwinning binnensleepten. Mede door een strategische zet van Willem van Oranje om de dijken door te breken.
Maar strategie moet uitgevoerd worden en dat vraagt om organiseren op tactische niveau. Dat vraagt om mankracht. Binnen de kortst mogelijk keren haalden een slagvaardig vrijwilligersleger van boeren de schoppen uit de schuren en doorbraken met hun handen de dijken. De weilanden rond Alkmaar liepen vol. De Spanjaarden namen het hazenpad. Holland was bevrijd en dit doelpunt in de blessuretijd komt op naam van Noord-Holland. We moeten eerlijk zijn. Amsterdam heeft er geen vinger naar uitgestoken want dat heulde de hele periode 1572-1573 met de vijand en vierde wel de overwinning mee. Dankzij Noord-Holland.
Wat krijgt tot de dag vandaag Noord-Holland daarvoor terug? Noppes. De tekening van de uitbreidingsplannen van de Noord-Zuidlijn zijn daar wederom het zoveelste bewijs van. Want wat valt op? Het lijntje naar het Noorden ontbreekt. De lijn Monnickendam-Purmerend-Hoorn. “De Noordtak”. Wat een belediging voor die duizenden autochtone Amsterdammers die min of meer gedwongen emigreerden naar het noorden vanwege de woningnood. Heus, er stonden kraampjes in het stadhuis met bordje Zaandam, Purmerend en Hoorn. Met op de tafels inschrijfformulieren. Ellis Island in Amsterdam.
Doemt de vraag op hoe lang de Noord-Hollanders nog moeten wachten. Even de ‘Tijd van Besluit tot Opening’ op een rij van grote infrastructurele projecten. Noordzeekanaal elf jaar, Nieuwe-Waterweg negen jaar (geen woorden maar daden) Afsluitdijk twaalf jaar. Noord Zuidlijn zestien jaar. Het besluit over de ingediende uitbreiding is nog niet gevallen. Stel dat dat twee jaar duurt (nieuwe kabinet in 2022) dan is dat gerealiseerd in 2038! Oké, het gaat gedeeltelijk over land. We maken van zestien, acht realisatiejaren. Dan wordt het 2030. En de ‘Noordtak’ dan?. Laten we optimistisch zijn. Besluit 2026 ( kabinet er na). De Noordtak gaat over land. Opening 2034. Tsjonge, jonge wordt er nog nagedacht over de economische groei van de stad. Al die Noord-Hollanders, die graag komen shoppen. Leg toch eerst die ‘Noordtak’ aan. Als je toch één miljard hebt uitgetrokken. Dat genereert exponentiele omzet. En is nog duurzaam ook. Stupidité zou Jacques Brel zeggen. Dat is in het Nederlands . . . .

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Winnaar Product van de Maand februari – De Amsterdamse Ui

Winnaar Product van de Maand februari – De Amsterdamse Ui

De Amsterdamse Ui van De Leeuw Wat is er Amsterdamser dan de Amsterdamse ui? Het is een oerproduct van Amsterdam. In de 19e eeuw ontstaan om het voedsel langer houdbaar te maken. De uien zijn in Nederland gekweekt en in Amsterdam geproduceerd. De Amsterdamse Ui van De...

Product van de Maand mei – Coronaveilig kantoor en school

Product van de Maand mei – Coronaveilig kantoor en school

Corona Veilig Kantoor en Corona Veilige School van Gezonde Werkomgeving BV Corona Veilig Kantoor en Corona Veilige School. Twee websites om bedrijven en scholen te ondersteunen bij de omschakeling naar de anderhalve meter samenleving. Corona veilig kantoor en Corona...

Het was lang niet overal druk in Amsterdam

Het was lang niet overal druk in Amsterdam

De gemeente Amsterdam had afgelopen zondag een oproep geplaatst om niet meer naar de winkelgebieden in de binnenstad te gaan.
Voorzitter Bart Drenth: De gemeente riep het winkelend publiek op om de binnenstad te mijden, maar het was lang niet overal druk in Amsterdam. In veel straten was het juist rustiger dan anders. Als MKB-Amsterdam willen wij ervoor pleiten dat de gemeente specifieker gaat benoemen waar de drukte zich bevindt. Laat weten waar bezoekers nog wel welkom zijn, liever dan het bezoek aan de hele binnenstad af te raden. Ongelukkig is het wel dat veel grote winkelketens publiciteit gaven aan het fenomeen ‘Black Friday’. Drenth: “Eigenlijk zijn veel zelfstandige ondernemers helemaal niet zo blij met dit fenomeen.”En om dit te promoten midden in de pandemie is eigenlijk bizar.”

Dit mag niet meer

Dit mag niet meer

De gemeente Amsterdam vindt sommige feestverlichting overdreven, afleidend of ontsierend. De gemeente wil daarom heldere regels stellen. Er geldt vanaf volgend jaar een meldingsplicht als je feestverlichting op je pand wilt aanbrengen van meer dan een vierkante meter of meer dan tien procent van het geveloppervlak. Daarbij geldt dat je de vormen van de architectuur moet volgen. Verlichting die daar niet aan voldoet, of die bijvoorbeeld ornamenten bedekt mag dan niet meer. Het is dus nog maar zeer de vraag of de feestverlichting van bijvoorbeeld Scheltema volgend jaar nog is toegestaan.

Wat wordt Product van het Jaar 2020?

Wat wordt Product van het Jaar 2020?

Nu alle Product van de Maand winnaars van 2020 bekend zijn, starten we vanaf vandaag met de stemming van Product van het Jaar. Deze verkiezing bestaat uit twee prijzen: de vakjury prijs en de publieksprijs. De vakjuryprijs 2020: alle acht winnaars van Product van de Maand maken kans. De publieksprijs 2020: Top 25 genomineerden met de meeste publieksstemmen. Alle top drie genomineerden van de Product van de Maand verkiezing maken kans om de publieksprijs te winnen. Hoe? Door in de maand december de meeste publieksstemmen te vergaren via een poll. We zetten een social media campagne in waar elk product nog eens goed onder de aandacht wordt gebracht en waarop het publiek kan stemmen. Op onze website staat vanaf 4 december een overzicht met alle top 25 producten en daarmee kun je vrienden, familie en zakelijke relaties attenderen om op een product te stemmen. De uitreiking vindt plaats op onze Nieuwjaarsborrel op donderdag 14 januari.

Winnaar Product van de Maand november!

Winnaar Product van de Maand november!

De zeer oude genever van Loyaal van Wees is door de vakjury van MKB-Amsterdam gekozen als ‘Product van de Maand’ november 2020. Bert Bos: “Het product is sinds de 18e eeuw in de handel. Via café’s, hotels en slijterijen kunnen mensen van dit product genieten. Ook in het Proeflokaal en het historische winkeltje ‘Slijterij De Ooievaar anno 1782’ in de Jordaan waar nazaat Fenny van Wees en haar dochters nog steeds achter de toonbank staat en kantoor houdt. De Loyaal Genever prijkt op de ‘Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed’ en heeft mede bijgedragen dat Amsterdam wereldberoemd is geworden. De oorspronkelijke in de 16e eeuw ontstane distilleertechniek heeft in de gehele wereld navolging gekregen. De vakbekwaamheid betreft niet alleen het technisch maken, de (geheime) receptuur, maar vooral ook het ruiken. Vakvrouw Fenny van Wees is auteur van het Boek ‘Distilleren de kunst van het ruiken’ en geeft nog steeds cursussen om het erfgoed uit te dragen.”