Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum naar Noord niet meer mogelijk. Meer dan een eeuw ellende voor fietsers, voetgangers en ook auto’s tot gevolg. En nog steeds anno 2020 een ingewikkelde infrastructuur in het hart van de grachtengorndel. En nog steeds geen vaste verbinding met Noord, dat inmiddels meer inwoners heeft dan Amersfoort. Bijna genoeg om zich als zelfstandige stad af te splitsen. Vele pogingen ter verbetering van de situatie strandden.

En toen was daar Alexander ‘d Hooghe uit Leuven. Een Belg, die als voorzitter van de gemeente-rijks-commissie de doorslag gaf. Succesfactor “Idee” een 10. En 17e VN-doelstelling Partnership.

De idee in het kort. Fietsring, CS entree wandeltunnel, een Oostbrug, een Westbrug met notabene de mogelijkheid van een tramverbinding. Ik slikte even. Jeetje ook nog een circle-line in Amsterdam. Het kan niet op. In 1956 werd de tram in Noord opgeheven! Tsjonge jonge wat een innovatie. Laten we hem tramlijn 0 noemen, symbool van de wedergeboorte van Amsterdam. Ik kan niet laten – denkend aan d ’Hooghe – het lied “Hij leve hoog ja hoog” in te zetten.

Maar er zijn meer Belgen, die doorslaggevende bijdragen hebben geleverd De eerst vlucht boven Amsterdam in 1910 was van de Antwerpse vliegduivel Jan Olieslagers, een jaar eerder dan Anthony Fokker in 1911 boven Haarlem, die met de eer streek (oneerlijk). En wie ontwierpen de grachtengordel, de standbeelden van Rembrandt en Joost van de Vondel, de Mozes en Aaronkerk en nog veel meer? De Belgen!  En dan de culinaire impuls door de Belgen in de 17e eeuw. Wij praten daar weinig over. Het liefst bedenken we dat natuurlijk allemaal zelf. Wel verzonnen wij Belgenmoppen, maar die zijn inmiddels uitgestorven. En ook het lied België van het Goede Doel wordt niet meer gedraaid. En de Belgen gingen gewoon spontaan door met het op de kaart zetten van Amsterdam: Jacques Brel, Ivo van Hove en meer. Denkend aan d’Hooghes’ statement deze week “Amsterdam het is alles of niets”. En dat na meer dan een eeuw discussies! Ik krijg opeens spontaan trek in een zakje Friet, met Belgische mayonaise natuurlijk! Smaakmakend allemaal.

 

 

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...

Interview met Mascha ten Bruggencate van stadsdeel Centrum over ondernemersvragen

Interview met Mascha ten Bruggencate van stadsdeel Centrum over ondernemersvragen

De redactie van MKB TV was afgelopen maanden een paar keer op bezoek op de Nieuwendijk, Nes en Rokin om te kijken hoe ondernemers omgaan met de anderhalve meter en waar hun vragen zitten. Deze week vragen we aan stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate van stadsdeel Centrum om een reactie te geven op de vragen die spelen.