Oproep aan VNO-NCW, MKB-Nederland en de Nederlandse overheid tot het instellen van een overbruggingskredietregeling voor bedrijven die getroffen worden door de economische gevolgen van het coronavirus in Europa.

Ik wil een oproep doen. Ik ben zelfstandig ondernemer met een mooi klein bedrijf. De kern van mijn bedrijfsconcept draait om internationale contacten. Mijn klanten zijn buitenlandse bezoekers die naar Nederland komen voor vakantie of een zakelijk evenement. Ik doe ook veel zaken met Nederlanderse bedrijven die internationale relaties bezoeken of ontvangen. Ik ben zeer bezorgd over de gevolgen van de coronavirus uitbraak in Europa voor mijn bedrijf. Er bestaat de kans dat een groot deel van de internationale bezoekers die een reis naar Nederland in de planning had, niet naar Nederland zal komen vanwege deze uitbraak. Als ik de beelden zie van uitgestorven steden in China en de verlaten pleinen in Milaan, dan weet ik dat de effecten heftig kunnen zijn.

Ik werk regelmatig samen met een evenementenbureau met internationale klanten. Dit bureau werd afgelopen week reeds geconfronteerd met een fors aantal annuleringen voor zakelijke bijeenkomsten in Nederland. Hierdoor komen alleen al in de komende 2 maanden 3000 internationale participanten minder naar Nederland dan voorzien. Over het algemeen komt 30% van deze gasten enkele dagen voorafgaand aan het zakelijk evenement naar Nederland of blijft nog wat langer hier. De bestedingen van dit type bezoekers lopen we als land mis. Dit raakt zeer veel bedrijven. Van luchtvaartmaatschappijen, hotels, cateraars, evenement organisatoren, vervoerders, groothandel en retail tot het koffietentje op de hoek. En dan is dit nog maar het voorbeeld van een enkele partij.

De bestedingen van internationale bezoekers zijn op allerlei manieren verweven met onze economie. Veel bedrijven zijn zelfs voor een groot deel van hun omzet afhankelijk van die buitenlandse gasten. Dit geldt ook voor de mooie winkels in een stad, de fijne restaurants en de leuke cafeetjes. De hele “gezelligheids”infrastructuur van een stad raakt ontwricht als een groot deel van de klandizie wegblijft. Ik ben een van deze ondernemers. Mijn voortbestaan wordt bedreigd. En in hoeverre reikt de overheid mij in deze situatie de helpende hand?

Ik ken de Werktijdverkortingsregeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze regeling is nu ook opengesteld voor bedrijven die problemen ondervinden vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dit is een goede maatregel, maar volstrekt ontoereikend. Ik sta zelf namelijk als ondernemer niet op mijn eigen loonlijst. Weinig omzet maakt het lastiger om lonen te betalen. Daar schiet de overheid onder bepaalde voorwaarden dan ook deels te hulp. Maar ook de huur, de bankkosten, de belastingen, de vaste lasten voor telefonie en internet, de lease verplichtingen, de abonnementen, de crediteuren, de noem maar op… alles loopt door. Kredietfaciliteiten voor kleinere ondernemingen zijn trajecten die een lange aanloopperiode kennen. Met rentes die variëren tussen de 8 en 16 procent.

Wat is mijn verzoek? Ik vraag of er vanuit de Rijksoverheid met spoed een overbruggingskrediet regeling kan worden opgezet, waar alle middelgrote en kleine bedrijven een lening kunnen krijgen met een rente tot maximaal 2%. Zonder ingewikkelde voorwaarden en eisenpakketten. Gebaseerd op een heel simpel rekenmodel. Dat per aanvragend bedrijf de grootte van deze lening maximaal 15% van de jaaromzet 2019 bedraagt. Met een vaste maandelijkse aflossingstermijn gedurende drie jaar.

drs Ingrid Hobbelen, eigenaar van Thinking of Holland, Amsterdam

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...