Deze crisis is ook een mooie gelegenheid om een aantal zaken radicaal anders aan te pakken. Eén van de wensen van MKB voorman Bart Drenth is de toevoer aan coffeeshops te reguleren. “Nu ligt die helemaal in handen van criminelen, omdat het verbouwen en verhandelen van drugs strafbaar is.” Daarom wil Drenth dat Amsterdam alsnog gaat meedoen aan de wietproef. “Dan zijn coffeeshops voor hun leveranties niet meer aangewezen op criminelen. Het gaat om een business van honderden miljoen euro’s. Je zou dus kunnen zeggen dat we de misdaad nu dus subsidiëren.”

De wietproef kan daar een einde aan maken. Met goede regulering kun je ervoor zorgen dat de wiet niet te zwaar is. “In de loop der jaren is de wiet zo doorgekweekt dat het THC gehalte veel hoger is dan veel bezoekers zijn gewend. Met alle gevolgen van dien.” Tot slot merkt Drenth op: “Een deel van die opbrengsten kan je gebruiken voor de buurt. Bijvoorbeeld door meer te handhaven en vaker schoon te maken.”

Een ‘pasjessysteem’ voor coffeeshops vermindert de aantrekkingskracht van Amsterdam voor drugstoerisme sterk. Want daarmee kunnen alleen mensen die in Nederland wonen bij een coffeeshop terecht. Drenth maakt zich wel zorgen dat de handel zich weer naar de straat verplaatst. “In dat geval wordt de overlast alleen maar groter.” Volgens Drenth moet het beleid juist gericht zijn op het verminderen van de overlast. “Ik heb minder bezwaar tegen een bezoeker die hier een joint wil opsteken, dan tegen criminelen die honderden miljoenen euro’s opstrijken.”

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Reactie op corona-maatregelen kabinet

MKB-Nederland is blij dat het kabinet nu maatwerk heeft aangekondigd voor de meest getroffen sectoren. Daar hebben we ook steeds op aangedrongen. Maar het is nog niet op alle punten voldoende. Voor de evenementenbranche: het kabinet trekt nu 11 miljoen euro uit voor een eenmalige vergoeding. De vraag is of dat voldoende is én welke bedrijven in de branche hier dan wel of niet aanspraak op kunnen maken. Dat gaan we nader uitzoeken. Het kabinet komt niet-gesubsidieerde theaterproducenten tegemoet met een totaalbedrag van 40 miljoen euro. Ook hier moet nog worden bezien wat dat per bedrijf betekent en in hoeverre producenten hiermee geholpen zijn.

Inspraakreactie knip Weesperstraat

Guido Frankfurther spreekt in bij raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Water: MKB-Amsterdam vindt het zeer onwenselijk dat u vooralsnog van plan bent de aangekondigde proef, om de Weesperstraat af te sluiten voor doorgaand autoverkeer, door te zetten. Zeker nu in Coronatijd, waarin de ondernemers toch al zo worden getroffen en het water hen aan de lippen staat, ook nog eens de Piet Heintunnel tegelijkertijd is afgesloten voor al het vrachtverkeer en de halve binnenstad vanwege Kades en Bruggen openligt. Denk alleen maar aan de Vijzelstraat. MKB-Amsterdam is niet tegen een proef om doorgaand autoverkeer tegen te gaan. We zijn tegen deze proef op déze locatie en op dít moment.

Gratis online webinar Cybercrime op 2 november om 18.30u

Op 2 november organiseren PVO Amsterdam – Amstelland, het CCV, MKB-Amsterdam, VEBAN en Westpoort Ondernemers het 1e deel van de Masterclass Cybercrime met Brenno de Winter. Start 18.30u. Schrijf je hier in! Voorkomen is beter dan genezen! Hoe krijg je grip op je...

Om 14.00 uur bekendmaking winnaar Product van de Maand op YouTube!

Vanmiddag om 14.00 uur  maken we via MKB TV bekend wie de winnaar Product van de Maand oktober is geworden. Wil je niks missen? Abonneer je hier gelijk even op ons YouTubekanaal. Ondernemers van het Science Park in Amsterdam hebben begin oktober de nominaties gegeven. Het publiek heeft via Facebook gestemd op hun favoriete product. Uit deze publieksstemming is de volgende top drie ontstaan: E-bike van Mokumono, smartphone van Fairphone en kruidenthee van Ptthee. Uit deze top drie heeft de vakjury een keuze gemaakt op creativiteit, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. And the winner is……..?

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Gemiste kans!!! Zaterdag 24 oktober 18:15 uur. Negentig minuten gespeeld, nog zes minuten blessuretijd. VVV-Ajax: 0 – 13. De dienstdoende Rotterdamse arbiter Makkelie dribbelt naar de zijlijn en zoekt contact met Ajaxtrainer Ten Hag: “Zullen we maar stoppen bij deze stand?” De geboren en getogen Tukker knikt met een snerpend laatste fluitsignaal tot gevolg. Einde wedstrijd stand 0 – 13. Het ongeluksgetal gaat de hele wereld over inclusief het medelijden met VVV. Dat het sportief opvatte en enkele dagen later alweer met 4 – 2 won in de beker. Venlo op de wereldkaart. Free publicity. Voor Amsterdam natuurlijk ook.

Nieuwe milieuzone op 1 november in Amsterdam

Per 1 november 2020 gelden er nieuwe regels voor de milieuzone in de gemeente Amsterdam. Er is een nieuwe milieuzone voor dieselpersonenauto’s. Voor dieselbedrijfsauto’s wordt deze aangescherpt. De gehele milieuzone voor personenauto’s, bedrijfsauto’s, autobussen, vrachtauto’s en taxi’s wordt uitgebreid tot het gebied binnen de Ring A10. Daar hebben dieselvoertuigen met emissieklasse 4 en hoger toegang. Wanneer je wilt weten of dit geldt voor jouw voertuig kun je de kentekencheck doen.