De onderhandelingen over een handelsakkoord zijn woensdag 21 oktober toch weer hervat. Nadat Boris Johnson een paar dagen daarvoor had laten weten daar geen been meer in te zien. Daarmee is er nog steeds kans op een handelsakkoord. Houd er rekening mee dat dit akkoord waarschijnlijk beperkt zal zijn. Blijf voorbereid op grote hindernissen, als je in het VK zaken doet. Voor de handel in goederen moet je rekening houden met lange files bij de havens. Ook voor het dataverkeer heeft het ontbreken van een omvattende deal grote gevolgen. Je kunt bijvoorbeeld niet meer vrijelijk data uitwisselen met een klant of een aannemer in het VK.

4,8 miljard schade

Het is belangrijk dat ondernemers zich realiseren dat Brexit hoe dan ook een feit is per 1 januari 2021 en grote gevolgen heeft voor bedrijven die handel drijven met het VK. Kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland berekende dat een no deal Brexit Nederland 10,5 procent van de huidige export naar het VK kan schelen. Dat is 4,8 miljard euro. Voor Nederlandse ondernemers is het dus van groot belang dat er een deal komt met duidelijke afspraken over gelijk speelveld, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Regel douanezaken al

Toch is er over veel zaken nu al duidelijkheid. Bijvoorbeeld dat douanecontroles terugkeren per 1 januari 2021. Daarom roepen ook MKB-Nederland en VNO-NCW ondernemers al enige tijd op zich voor te bereiden. Bedrijven kunnen alvast hun douanezaken gaan regelen en aan de slag met de EU readiness notes van de Europese Commissie. Daarin staat per sector alle relevante informatie op een rij.

Taskforce bedrijfslevenorganisaties

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben zelf initiatieven uitgerold om bedrijven te helpen met voorbereidingen. Zo houden zij via de EU-VK Task Force hun leden op de hoogte van de actuele stand van zaken. De komende tijd intensiveren de ondernemersorganisaties hun communicatiecampagne om ondernemers zoveel mogelijk te wijzen op de gevolgen van de naderende Brexit.