‘Werkgevers in Noord-Brabant werken – waar  mogelijk – graag mee aan de oproep om thuis te werken om verspreiding van het corona-virus tegen te gaan.’ Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW naar aanleiding van de oproep van premier Rutte gisteravond. Ondertussen zijn de ondernemersorganisaties met de overheid in gesprek over een extra liquiditeitspakket, voor als de problemen met het coronavirus verder oplopen in Nederland.

Liquiditeitspakket voor ondernemers
De ondernemersorganisaties zijn met de overheid in gesprek over een pakket extra maatregelen om de liquiditeit op peil te kunnen houden bij ondernemers als de situatie daar om vraagt. Zo kan het Rijk door versnelde openstelling van de BMKB-regeling garanties verstrekken aan financiers. Op die manier blijft de kredietverlening op gang nu sommige ondernemers zich al voor een liquiditeitsvraagstuk gesteld zien met minder inkomsten en uitgaven die gewoon doorlopen.

Invorderingsbeleid fiscus
Daarnaast moet ook worden bekeken of het huidige invorderingsbeleid van de fiscus aan bedrijven met tijdelijke liquiditeitsproblemen voldoende soelaas biedt of dat er meer nodig is. ‘Door een dergelijk maatregelenpakket – in combinatie met de regeling voor werktijdverkorting – hoeven bedrijven niet onderuit te gaan als gevolg van de buitengewone omstandigheden’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Verbeteringen in regeling werktijdverkorting
De ondernemersorganisaties verkennen ook al verdergaande maatregelen voor als het virus een nog grotere omvang krijgt en meer maatregelen nodig blijken om de economie draaiend te houden. Ook lijken nog verbeteringen mogelijk in de regeling voor werktijdverkorting.

Thuiswerken in Noord-Brabant
Waar kan worden thuisgewerkt in Noord-Brabant moet dit volgens de ondernemersorganisaties gebeuren. ‘Bij steeds meer werk is dit gelukkig mogelijk door ict.’ De organisaties benadrukken wel dat het van het grootste belang is dat o.a. de productie, distributie, voedselvoorziening, telecom, schoonmaak, vervoer, gas, water en licht niet in het gedrang komen en het leven en het werk gewoon zoveel mogelijk door kunnen gaan waar dat kan. Ook leent niet al het werk zich voor thuiswerk, denk aan productielocaties, de bouw of andere instellingen waar simpelweg niet kan worden thuisgewerkt.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marja Meijer

Marja Meijer

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...