Op 15 juni bezochten we met een groep ondernemers en Eneco FabCity, de stad van de toekomst. Zo reisden we 10, 20 jaar in de tijd vooruit. En ontdekten dat we dan allemaal wonen en werken in duurzame, zelfvoorzienende gebouwen gemaakt van karton, metaal of gerecycled materiaal die minimale impact hebben op onze leefomgeving. Flexibel, makkelijk verplaatsbaar of op wielen en met nieuwe technologie geheel afgestemd op onze wisselende behoefte aan energie.

 

Stedelijke vraagstukken
FabCity is een tijdelijke, geheel off-grid, campus op de kop van het Java Eiland. Een uitwerking van het cultuurprogramma Europe by People dat is opgezet in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Op de campus werken, onderzoeken, testen en presenteren studenten, kunstenaars, professionals, jonge ondernemers en bedrijven innovatieve oplossingen voor stedelijke vraagstukken. Met als thematiek alternatieve vormen van energie, nieuwe manieren van transport, verschillende mogelijkheden om water te zuiveren, lokale voedselvoorziening en het hergebruiken van afval.

Innoveren met succes
Samen met Eneco ontving MKB Amsterdam zo’n 30 ondernemers. Marloes Arkesteijn van Eneco Innovation & Ventures sprak over hoe Eneco zich voorbereid op de toekomst door te zoeken naar alternatieve vormen van dienstverlening en te innoveren met start ups. Ze gaf haar verhaal bovendien een persoonlijk tintje door haar eigen passie voor duurzaamheid toe te lichten. Deze passie werd gedeeld door Friso Klapwijk. Hij vertelde over zijn onderneming De Dakdokters dat zich richt op het benutten van daken voor energie, recreatie, natuur, voedsel en water. Persoonlijke drijfveren spelen een cruciale rol in het succesvol zijn van inmiddels drie ondernemingen van Friso. De twee zeer inspirerende verhalen werden opgevolgd door een uitgebreide rondleiding over de campus en een borrel met alternatieve hapjes en drankjes.

FabCity is nog tot eind juni te bezoeken. De toegang is gratis.

Huis of bedrijf van de toekomst
Eneco presenteert in FabCity haar Sustainer Home en werkt samen met Heijmans aan het huis van de toekomst met de slimme thermostaat Toon in Heijmans ONE.


Weten wat Toon voor uw bedrijf kan doen? Bezoek de website van Eneco. U heeft bovendien al een Toon, geïnstalleerd en al voor € 81,80 (excl. btw) bij een contract van 3 jaar.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...