Is het nieuwe erfpachtstelsel de doodsteek voor Amsterdamse MKB’ers?

Op 20 december 2016 heeft het Amsterdamse college besloten om een andere erfpachtregeling in Amsterdam in te gaan stellen. Dat heeft voor sommige ondernemers grote gevolgen. Eigenaren van panden zullen de veel hogere erfpachtkosten naar verwachting doorberekenen in hun huurprijzen waardoor er opnieuw hogere lasten voor de Amsterdamse MKB’er aan zitten te komen. MKB-Amsterdam stelt dat na jaren van crisis en ongebreidelde latenverhogingen het juist nu tijd is om weer wat vet op de botten op te bouwen i.p.v. de kaasschaaf te blijven hanteren en ondernemers als de flappentap van Nederland te zien.

De feiten, met dank aan onze partner Het Parool, op een rij:

* Het nieuwe stelsel betekent dat de 120.000 Amsterdamse huizenbezitters dit jaar kunnen kiezen voor eeuwigdurende erfpacht.

* De keuze voor eeuwigdurende erfpacht is vrijwillig. Amsterdammers kunnen ook vasthouden aan hun huidige, voortdurende erfpacht, of later overstappen.

* Huizenbezitters die kiezen voor eeuwigdurend erfpacht kunnen die in een keer volledig afkopen of een jaarlijks canon betalen, die met de inflatie meestijgt.

* De erfpacht wordt straks berekend op basis van twee componenten: de WOZ-waarde van de woning en de waardering voor de buurt waarin het huis staat; de buurtstraatquote. Voor populaire buurten geldt een hoge quote.

* Of overstappen gunstig of ongunstig uitpakt, verschilt per situatie. De juiste keuze kan mogelijk tienduizenden euro’s schelen.

* Erfpachters die nog in 2017 naar het nieuwe systeem gaan, krijgen een korting van minstens 28 procent, aldus de gemeente. Dit komt omdat wordt gerekend met de WOZ-waarde van 2014.
Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

Het nieuwe stelsel wordt momenteel ter inspraak voorgelegd, Amsterdammers kunnen tot 19 februari reageren.

Alle reacties worden verzameld en besproken, waarna de gemeenteraad zich naar verwachting in juni zal uitspreken over het nieuwe stelsel.

De gemeente heeft een rekentool gelanceerd waarmee mensen kunnen berekenen wat zij in het nieuwe stelsel kwijt zijn aan erfpacht.

Als alles doorgaat, kunnen huizenbezitters vanaf de tweede helft van dit jaar een keuze maken, al heeft wethouder Eric van der Burg aangegeven dat hij huizenbezitters meer tijd wil geven.

Wat zijn de gevolgen van de plannen?

Het is onduidelijk wat de impact op de erfpacht is als mensen pas na 2017 kiezen voor een overstap, evenmin is inzichtelijk wat erfpachters op lange termijn kwijt zijn als ze in het huidige stelsel van voortdurende erfpacht blijven.

Persoonlijke omstandigheden zoals verhuisplannen zullen belangrijk zijn bij het maken van een keuze.

Ook de financiële situatie speelt mee. Niet iedereen zal de middelen hebben om de erfpacht af te kopen.

En als dan eenmaal de keuze is gemaakt om over te stappen, zullen veel huizenbezitters vooral willen weten of de waarde van hun woning daardoor zal stijgen, maar daar kunnen de gemeente noch experts niets over zeggen.

Dus wat te doen? We zetten de keuzes en de financiële gevolgen stap voor stap op een rij.
Meer weten over (de gevolgen van) het nieuwe erfpachtstelsel?

*Volg alles over het onderwerp in het dossier van Het Parool.

* Lees meer op de site van de gemeente Amsterdam

Is het instellen van een nieuw erfpachtstelsel volgens u terecht?

Het is terecht dat de gemeente dit nieuwe erfpachtstelsel wil invoeren
Het nieuwe erfpachtstelsel is de doodsteek voor hurende MKB’ers
Het is onterecht dat de gemeente het erfpachtstelsel omgooit, het huidige voldoet prima

Stem

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Onze partner Onderneemin slaat vleugels uit naar Metropool!

Onze partner Onderneemin slaat vleugels uit naar Metropool!

Onderneemin heeft onlangs de stap gezet naar de regio Metropool Amsterdam. Onze voorzitter Achmed Baâdoud is dan ook heel content dat MKB-Metropool Amsterdam en Onderneemin mediapartner bij elkaar zijn geworden. “Dat sluit heel goed aan bij onze visie om het MKB...

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB MKB-Metropool Amsterdam heeft met grote instemming kennis genomen van het besluit van het GVB om gemotiveerde sollicitanten voor de functie van trambestuurder structureel te gaan helpen om voor de...

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Volgens wethouder Melanie van der Horst is het woord ‘Knip’ voortaan een ‘verboden woord’ en kiest de gemeenteraad ervoor van de Weesperstraat een fijne stadsstraat te maken, met twee maal één rijstrook, bredere fiets- en voetpaden, meer groen en een aantrekkelijkere...

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

MKB-Metropool Amsterdam heeft met instemming kennis genomen van de conclusie van het onderzoeksrapport over de Knip Weesperstraat: de knip Weesperstraat gaat definitief van tafel. Volgens het college was de proef wel geslaagd en heeft deze veel opgeleverd, maar...

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Volgens het concept Programma van Eisen van de Vervoersregio Amsterdam voor het GVB voor de komende jaren moet het openbaar vervoer (OV) in het centrum en de oude stadsdelen verslechteren ten gunste van de nieuwe centra buiten de Ring A10. Een slecht plan, vindt MKB-...