Is het nieuwe erfpachtstelsel de doodsteek voor Amsterdamse MKB’ers?

Op 20 december 2016 heeft het Amsterdamse college besloten om een andere erfpachtregeling in Amsterdam in te gaan stellen. Dat heeft voor sommige ondernemers grote gevolgen. Eigenaren van panden zullen de veel hogere erfpachtkosten naar verwachting doorberekenen in hun huurprijzen waardoor er opnieuw hogere lasten voor de Amsterdamse MKB’er aan zitten te komen. MKB-Amsterdam stelt dat na jaren van crisis en ongebreidelde latenverhogingen het juist nu tijd is om weer wat vet op de botten op te bouwen i.p.v. de kaasschaaf te blijven hanteren en ondernemers als de flappentap van Nederland te zien.

De feiten, met dank aan onze partner Het Parool, op een rij:

* Het nieuwe stelsel betekent dat de 120.000 Amsterdamse huizenbezitters dit jaar kunnen kiezen voor eeuwigdurende erfpacht.

* De keuze voor eeuwigdurende erfpacht is vrijwillig. Amsterdammers kunnen ook vasthouden aan hun huidige, voortdurende erfpacht, of later overstappen.

* Huizenbezitters die kiezen voor eeuwigdurend erfpacht kunnen die in een keer volledig afkopen of een jaarlijks canon betalen, die met de inflatie meestijgt.

* De erfpacht wordt straks berekend op basis van twee componenten: de WOZ-waarde van de woning en de waardering voor de buurt waarin het huis staat; de buurtstraatquote. Voor populaire buurten geldt een hoge quote.

* Of overstappen gunstig of ongunstig uitpakt, verschilt per situatie. De juiste keuze kan mogelijk tienduizenden euro’s schelen.

* Erfpachters die nog in 2017 naar het nieuwe systeem gaan, krijgen een korting van minstens 28 procent, aldus de gemeente. Dit komt omdat wordt gerekend met de WOZ-waarde van 2014.
Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

Het nieuwe stelsel wordt momenteel ter inspraak voorgelegd, Amsterdammers kunnen tot 19 februari reageren.

Alle reacties worden verzameld en besproken, waarna de gemeenteraad zich naar verwachting in juni zal uitspreken over het nieuwe stelsel.

De gemeente heeft een rekentool gelanceerd waarmee mensen kunnen berekenen wat zij in het nieuwe stelsel kwijt zijn aan erfpacht.

Als alles doorgaat, kunnen huizenbezitters vanaf de tweede helft van dit jaar een keuze maken, al heeft wethouder Eric van der Burg aangegeven dat hij huizenbezitters meer tijd wil geven.

Wat zijn de gevolgen van de plannen?

Het is onduidelijk wat de impact op de erfpacht is als mensen pas na 2017 kiezen voor een overstap, evenmin is inzichtelijk wat erfpachters op lange termijn kwijt zijn als ze in het huidige stelsel van voortdurende erfpacht blijven.

Persoonlijke omstandigheden zoals verhuisplannen zullen belangrijk zijn bij het maken van een keuze.

Ook de financiële situatie speelt mee. Niet iedereen zal de middelen hebben om de erfpacht af te kopen.

En als dan eenmaal de keuze is gemaakt om over te stappen, zullen veel huizenbezitters vooral willen weten of de waarde van hun woning daardoor zal stijgen, maar daar kunnen de gemeente noch experts niets over zeggen.

Dus wat te doen? We zetten de keuzes en de financiële gevolgen stap voor stap op een rij.
Meer weten over (de gevolgen van) het nieuwe erfpachtstelsel?

*Volg alles over het onderwerp in het dossier van Het Parool.

* Lees meer op de site van de gemeente Amsterdam

Is het instellen van een nieuw erfpachtstelsel volgens u terecht?

Het is terecht dat de gemeente dit nieuwe erfpachtstelsel wil invoeren
Het nieuwe erfpachtstelsel is de doodsteek voor hurende MKB’ers
Het is onterecht dat de gemeente het erfpachtstelsel omgooit, het huidige voldoet prima

Stem

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...