Open brief van de voorzitter: Kunstraad Amsterdam

Geachte heer Rottenberg,

Afgelopen week kreeg u de wind van voren dat het advies van de Kunstraad onder uw leiding te politiek was uitgevallen. Dit verwijt stond nota bene in een column van uw eigen Parool. Was dit advies nu echt zo politiek? Ongetwijfeld. Maar dat zie ik niet per se als een bezwaar, als het advies belangwekkend is en het debat er beter van wordt.

En volgens mij is het advies van de Kunstraad meer dan interessant. De discussie over drukte loopt soms vast in een herhaling van zetten en de deelnemers eraan en dat maakt de deelnemers eraan dan een beetje narrig. Uw advies biedt een paar aanwijzingen waarmee we verder kunnen komen in het debat. Niet alle aanbevelingen lijken weliswaar even bruikbaar. Van uw suggestie om het theater De Meervaart te herbouwen in de Sloterplas weet ik nog niet zo zeker wat we daar mee op schieten. Maar daar is het u volgens mij ook niet om te doen. Uw advies gaat volgens mij in wezen over een onderliggende vraag in het druktedebat die een grote rol speelt, maar weinig expliciete aandacht krijgt. Namelijk over wat voor stad we . Willen we wat de stad is laten bepalen door de vlakke smaak van het internationaal toerisme, of willen we een stad zijn haar eigenheid en schoonheid koestert?

Het antwoord op de vraag ligt uiteraard voor de hand. Maar dat is dan ook de waarde van de vraag. Want hoezeer we ook van mening kunnen verschillen, een mooie en onderscheidende stad willen we allemaal.

Kunst is van grote waarde voor de ontwikkeling van een stad. Niet alleen vanwege de kunst zelf, maar ook vanwege de uitstraling op de omgeving. Zo is het voor veel Amsterdammers, waaronder mezelf, een regelmatig terugkerend plezier om door het Rijksmuseum te fietsen. Dat is veel minder triviaal dan dit wellicht klinkt. Dergelijke momenten van klein geluk herinneren je eraan hoe mooi het is in Amsterdam te wonen.
Deze kunstinstellingen hoeven natuurlijk niet alleen maar in de binnenstad te liggen. Ze passen ook uitstekend in andere delen van de stad. Met het advies van de Kunstraad om dit mogelijk te maken ben ik het van harte eens. En dit stopt natuurlijk niet bij de gemeentegrens. Omliggende gemeenten als Amstelveen en Zaanstad maken deel uit van de grotere metropoolregio Amsterdam. Het zou dan ook helemaal niet zo’n gek idee zijn als er kunstraad zou komen die kan adviseren over de optimale invulling van culturele functies in de gehele metropool.

Kunst kan helpen te begrijpen wie we zijn en kan helpen te ontdekken wie we willen worden. Als kunstenaars zich bekommeren over de ontwikkeling van de stad is dat niet ongewenst en bemoeizuchtig, maar juist welkom.

Bart Drenth
Voorzitter MKB Amsterdam

P.S. Misschien moet de Meervaart dan toch wel het eerste theater ter wereld worden waar je doorheen kunt waterfietsen.

Niet eens met deze open brief? Reageer dan hieronder.

Eens met deze brief? Word hier lid van MKB Amsterdam. Wij behartigen jouw belangen in de Stopera en op het Binnenhof.

Door | 14-07-2017 | Nieuws | 0 reacties
Deel dit verhaal, kies je platform!
Share

Over de schrijver: