Geachte heer Rottenberg,

Afgelopen week kreeg u de wind van voren dat het advies van de Kunstraad onder uw leiding te politiek was uitgevallen. Dit verwijt stond nota bene in een column van uw eigen Parool. Was dit advies nu echt zo politiek? Ongetwijfeld. Maar dat zie ik niet per se als een bezwaar, als het advies belangwekkend is en het debat er beter van wordt.

En volgens mij is het advies van de Kunstraad meer dan interessant. De discussie over drukte loopt soms vast in een herhaling van zetten en de deelnemers eraan en dat maakt de deelnemers eraan dan een beetje narrig. Uw advies biedt een paar aanwijzingen waarmee we verder kunnen komen in het debat. Niet alle aanbevelingen lijken weliswaar even bruikbaar. Van uw suggestie om het theater De Meervaart te herbouwen in de Sloterplas weet ik nog niet zo zeker wat we daar mee op schieten. Maar daar is het u volgens mij ook niet om te doen. Uw advies gaat volgens mij in wezen over een onderliggende vraag in het druktedebat die een grote rol speelt, maar weinig expliciete aandacht krijgt. Namelijk over wat voor stad we . Willen we wat de stad is laten bepalen door de vlakke smaak van het internationaal toerisme, of willen we een stad zijn haar eigenheid en schoonheid koestert?

Het antwoord op de vraag ligt uiteraard voor de hand. Maar dat is dan ook de waarde van de vraag. Want hoezeer we ook van mening kunnen verschillen, een mooie en onderscheidende stad willen we allemaal.

Kunst is van grote waarde voor de ontwikkeling van een stad. Niet alleen vanwege de kunst zelf, maar ook vanwege de uitstraling op de omgeving. Zo is het voor veel Amsterdammers, waaronder mezelf, een regelmatig terugkerend plezier om door het Rijksmuseum te fietsen. Dat is veel minder triviaal dan dit wellicht klinkt. Dergelijke momenten van klein geluk herinneren je eraan hoe mooi het is in Amsterdam te wonen.
Deze kunstinstellingen hoeven natuurlijk niet alleen maar in de binnenstad te liggen. Ze passen ook uitstekend in andere delen van de stad. Met het advies van de Kunstraad om dit mogelijk te maken ben ik het van harte eens. En dit stopt natuurlijk niet bij de gemeentegrens. Omliggende gemeenten als Amstelveen en Zaanstad maken deel uit van de grotere metropoolregio Amsterdam. Het zou dan ook helemaal niet zo’n gek idee zijn als er kunstraad zou komen die kan adviseren over de optimale invulling van culturele functies in de gehele metropool.

Kunst kan helpen te begrijpen wie we zijn en kan helpen te ontdekken wie we willen worden. Als kunstenaars zich bekommeren over de ontwikkeling van de stad is dat niet ongewenst en bemoeizuchtig, maar juist welkom.

Bart Drenth
Voorzitter MKB Amsterdam

P.S. Misschien moet de Meervaart dan toch wel het eerste theater ter wereld worden waar je doorheen kunt waterfietsen.

Niet eens met deze open brief? Reageer dan hieronder.

Eens met deze brief? Word hier lid van MKB Amsterdam. Wij behartigen jouw belangen in de Stopera en op het Binnenhof.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...