Guido Frankfurther heeft donderdag 29 oktober ingesproken bij de Raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Water (MLW) van de gemeente Amsterdam. Over de Knip Weesperstraat. Lees hier zijn inbreng: 

Geachte raadsleden, wethouder,

MKB-Amsterdam verwijt u geenszins een proef uit te voeren met een knip in de Weesperstraat. Dit staat immers genoemd in uw coalitieakkoord en uw beleidsvoornemens in het plan Autoluw en is dus uw goed recht. Maar u kunt ook afwijken van uw beleid, bijvoorbeeld door voortschrijdend inzicht. Dat is wat MKB-Amsterdam vandaag aan u vraagt.

MKB-Amsterdam vindt het zeer onwenselijk dat u vooralsnog van plan bent de aangekondigde proef, om de Weesperstraat af te sluiten voor doorgaand autoverkeer, door te zetten. Zeker nu in Coronatijd, waarin de ondernemers toch al zo worden getroffen en het water hen aan de lippen staat, ook nog eens de Piet Heintunnel tegelijkertijd is afgesloten voor al het vrachtverkeer en last but not least de halve binnenstad vanwege Kades en Bruggen openligt. Denk alleen maar aan de Vijzelstraat.

U wilt het doorgaande verkeer weren. Volgens MKB-Amsterdam worden de Wibautstraat en Weesperstraat echter hoofdzakelijk gebruikt voor binnenstedelijk bestemmingsverkeer. De route is juist bedoeld om de grachtengordel en omliggende woonwijken te ontlasten van sluip- en zoekverkeer. De knip leidt ertoe dat het bestemmingsverkeer langs veel minder geschikte routes door Amsterdam-binnen-de Ring-A10 wordt geperst. Denk aan de Middenweg (S113) die nu al vrijwel dagelijks vaststaat tot op de Ringweg A10.

Geen weldenkend mens zal vanaf de A1 of A2 met een bestemming boven Amsterdam, de Weesperstraat-route nemen, maar natuurlijk de Ringweg A10 of A9. Ik schat uit eigen ervaring minder dan vijf procent. Ambtelijk schat men dat doorgaande verkeer op tien procent in, maar ook dat is niet gebaseerd op enig onderzoek en nog steeds erg weinig. Dat onderzoek is er namelijk helemaal niet. En dan op basis van onderbuikgevoelens zo’n ingrijpende proef uitvoeren, dat vindt MKB-Amsterdam onverteerbaar.

MKB-Amsterdam maakt zich vooral zorgen over de bereikbaarheid van grote delen van stadsdeel Oost, de Oostelijke Binnenstad en het Stadshart, zeker omdat er behalve de knip in de Weesperstraat ook drie andere ‘knips’ in de omgeving van de Weesperstraat worden gezet. De Weesperstraat-route is essentieel voor de bevoorrading en bereikbaarheid van winkels, horeca, musea, theaters, zorginstellingen, zoals het OLVG, en particulieren. Het is in feite de enige goed functionerende ontsluitingsroute van de binnenstad. Dit gaat veel tijdsverlies en ergernis opleveren, en kost ook nog eens twee miljoen euro, die volgens ons wel beter zijn te besteden in deze crisis. Tegen u zeggen we: Stop alstublieft met deze experimentele fratsen; ondernemers hebben in deze Coronatijd wel wat anders aan hun hoofd! Doe het niet!

Tenslotte. MKB-Amsterdam heeft gezegd, ook tegen de wethouder, dat we niet tegen een proef zijn om doorgaand autoverkeer tegen te gaan, maar toon dan eerst aan dat het hoofdzakelijk om doorgaand autoverkeer gaat (en daar is dus volgens ons geen sprake van) en dan nog zijn we tegen deze proef op déze locatie en op dít moment in Coronatijd en tijdens de vrachtafsluiting van de Piet Heintunnel. Je kan ook zeggen: laat de proef maar doorgaan, ik voorspel u: dat wordt één grote puinhoop in de stad met duizenden boze burgers en ondernemers en dan krijgt de proef geen vervolg, althans niet in deze vorm. Dan heeft u echter in de tussentijd wel half Amsterdam op de kast gejaagd. Zij zullen u dankbaar zijn.

Guido Frankfurther
Vicevoorzitter MKB-Amsterdam

Het ziet er overigens naar uit dat de proef met de knip wel door kan gaan. In de raadscommissie is er daarvoor een meerderheid.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Winnaar Product van de Maand februari – De Amsterdamse Ui

Winnaar Product van de Maand februari – De Amsterdamse Ui

De Amsterdamse Ui van De Leeuw Wat is er Amsterdamser dan de Amsterdamse ui? Het is een oerproduct van Amsterdam. In de 19e eeuw ontstaan om het voedsel langer houdbaar te maken. De uien zijn in Nederland gekweekt en in Amsterdam geproduceerd. De Amsterdamse Ui van De...

Product van de Maand mei – Coronaveilig kantoor en school

Product van de Maand mei – Coronaveilig kantoor en school

Corona Veilig Kantoor en Corona Veilige School van Gezonde Werkomgeving BV Corona Veilig Kantoor en Corona Veilige School. Twee websites om bedrijven en scholen te ondersteunen bij de omschakeling naar de anderhalve meter samenleving. Corona veilig kantoor en Corona...

Het was lang niet overal druk in Amsterdam

Het was lang niet overal druk in Amsterdam

De gemeente Amsterdam had afgelopen zondag een oproep geplaatst om niet meer naar de winkelgebieden in de binnenstad te gaan.
Voorzitter Bart Drenth: De gemeente riep het winkelend publiek op om de binnenstad te mijden, maar het was lang niet overal druk in Amsterdam. In veel straten was het juist rustiger dan anders. Als MKB-Amsterdam willen wij ervoor pleiten dat de gemeente specifieker gaat benoemen waar de drukte zich bevindt. Laat weten waar bezoekers nog wel welkom zijn, liever dan het bezoek aan de hele binnenstad af te raden. Ongelukkig is het wel dat veel grote winkelketens publiciteit gaven aan het fenomeen ‘Black Friday’. Drenth: “Eigenlijk zijn veel zelfstandige ondernemers helemaal niet zo blij met dit fenomeen.”En om dit te promoten midden in de pandemie is eigenlijk bizar.”

Dit mag niet meer

Dit mag niet meer

De gemeente Amsterdam vindt sommige feestverlichting overdreven, afleidend of ontsierend. De gemeente wil daarom heldere regels stellen. Er geldt vanaf volgend jaar een meldingsplicht als je feestverlichting op je pand wilt aanbrengen van meer dan een vierkante meter of meer dan tien procent van het geveloppervlak. Daarbij geldt dat je de vormen van de architectuur moet volgen. Verlichting die daar niet aan voldoet, of die bijvoorbeeld ornamenten bedekt mag dan niet meer. Het is dus nog maar zeer de vraag of de feestverlichting van bijvoorbeeld Scheltema volgend jaar nog is toegestaan.

Wat wordt Product van het Jaar 2020?

Wat wordt Product van het Jaar 2020?

Nu alle Product van de Maand winnaars van 2020 bekend zijn, starten we vanaf vandaag met de stemming van Product van het Jaar. Deze verkiezing bestaat uit twee prijzen: de vakjury prijs en de publieksprijs. De vakjuryprijs 2020: alle acht winnaars van Product van de Maand maken kans. De publieksprijs 2020: Top 25 genomineerden met de meeste publieksstemmen. Alle top drie genomineerden van de Product van de Maand verkiezing maken kans om de publieksprijs te winnen. Hoe? Door in de maand december de meeste publieksstemmen te vergaren via een poll. We zetten een social media campagne in waar elk product nog eens goed onder de aandacht wordt gebracht en waarop het publiek kan stemmen. Op onze website staat vanaf 4 december een overzicht met alle top 25 producten en daarmee kun je vrienden, familie en zakelijke relaties attenderen om op een product te stemmen. De uitreiking vindt plaats op onze Nieuwjaarsborrel op donderdag 14 januari.

Winnaar Product van de Maand november!

Winnaar Product van de Maand november!

De zeer oude genever van Loyaal van Wees is door de vakjury van MKB-Amsterdam gekozen als ‘Product van de Maand’ november 2020. Bert Bos: “Het product is sinds de 18e eeuw in de handel. Via café’s, hotels en slijterijen kunnen mensen van dit product genieten. Ook in het Proeflokaal en het historische winkeltje ‘Slijterij De Ooievaar anno 1782’ in de Jordaan waar nazaat Fenny van Wees en haar dochters nog steeds achter de toonbank staat en kantoor houdt. De Loyaal Genever prijkt op de ‘Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed’ en heeft mede bijgedragen dat Amsterdam wereldberoemd is geworden. De oorspronkelijke in de 16e eeuw ontstane distilleertechniek heeft in de gehele wereld navolging gekregen. De vakbekwaamheid betreft niet alleen het technisch maken, de (geheime) receptuur, maar vooral ook het ruiken. Vakvrouw Fenny van Wees is auteur van het Boek ‘Distilleren de kunst van het ruiken’ en geeft nog steeds cursussen om het erfgoed uit te dragen.”