De nieuwe maatregelen tegen corona zijn vooral voelbaar in horeca in de Amsterdamse binnenstad. “Funshoppen er niet meer bij”, aldus voorzitter Bart Drenth van MKB-Amsterdam. “Met de stijging van het aantal besmettingen zit er niets anders op dan weer strengere maatregelen te nemen.”Drenth is in ieder geval blij dat er meer duidelijkheid komt over de mondkapjesplicht. De gevolgen voor de lokale economie zijn groot. “Ik verwacht daarom dat de overheid met meer steun over de brug gaat komen”.

We wisten dat er strengere maatregelen aan zaten te komen. Gezien het steeds maar oplopend aantal besmettingen en de toenemende druk op de zorg was het onvermijdelijk. Veel ondernemers hebben de persconferentie van minister-president Rutte en minister De Jonge ervaren als een klap. En natuurlijk vooral voor enkele specifieke sectoren. Het is heel zuur dat ondernemers die er werkelijk alles aan doen en hebben gedaan om hun zaak zo veilig mogelijk te maken, die zich keurig aan de regels houden en toch de deuren weer moeten sluiten.

Het probleem is ‘ons’ gedrag. Rutte zei het vorige week ook al tijdens ons MKB Live event, ‘Nederland’ houdt zich onvoldoende aan de richtlijnen. Hopelijk is de gedeeltelijke lockdown een soort wake-up call. Dit is menens en als we het de komende weken niet beter doen, lopen we het risico dat nog veel meer bedrijven en sectoren weer op slot gaan. Dat mogen we niet laten gebeuren en daar moeten we ons allemaal voor inzetten.

Amsterdamse binnenstad: 55% minder omzet dan vorig jaar

Perspectief en compensatie
De komende weken moeten we vooral benutten om perspectief te scheppen; voor ondernemers, medewerkers, voor iedereen. Ondernemers in de nu zwaarst getroffen sectoren hebben ten eerste, extra steun nodig vanuit de overheid. Om ook deze periode weer door te komen. We vragen van hen grote offers, daar moet dan ook compensatie tegenover staan. Het kabinet beseft dat en daarover gaan we morgen verder in gesprek. Ten tweede moeten we (verder) aan de slag met nog slimmere en gerichte maatregelen per branche. Waarmee onze ondernemers straks – na deze gedeeltelijke lockdown – verder kunnen. Maatregelen die effectief zijn op het virus en minder schadelijk voor hun omzet en resultaat. Belangrijk daarbij is – ook voor het draagvlak – dat het vanuit het kabinet allemaal eerlijk, proportioneel en uit te leggen is. In de nieuwe routekaart van het kabinet moeten fijnmaziger maatregelen en experimenten worden uitgewerkt in bijvoorbeeld de horeca en andere sectoren. Waarmee ondernemers deel van de oplossing kunnen zijn.

Tegelijk moet de komende tijd echt de testcapaciteit omhoog. We zeggen dat natuurlijk al tijden, als je als overheid dit soort ingrijpende maatregelen neemt om het virus in te dammen, dan hoort daar een passend testbeleid – inclusief sneltesten – bij.
Verder hebben we in reactie op de nieuwste maatregelen aangegeven dat er betere handhaving van de gedragsregels nodig is. Ondernemers kunnen daar eveneens een rol in pakken, we moeten dan wel in de gelegenheid worden gesteld.

Time-out en stopregeling
Zoals gezegd hebben veel van onze leden opnieuw extra steun nodig om door deze zware tijden te komen. De horeca is dicht, andere branches voelen de gevolgen van de beperking van de groepsgrootte, andere weer van de toenemende terughoudendheid – en ontmoediging – van consumenten om te gaan winkelen. Dat vraagt veelal om maatwerk.
Los daarvan moet het kabinet ook haast gaan maken met de time-out- en stopregeling. De urgentie wordt steeds groter. We zijn verder nog altijd bezig met een oplossing voor de duizenden ondernemers die op grond van hun SBI-code geen aanspraak kunnen maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Morgen is er weer een bestuurlijk overleg met minister Koolmees en minister Wiebes en daar liggen al deze onderwerpen prominent op tafel.

Thuiswerken
Premier Rutte maakte er gisteren tijdens de persconferentie een punt van dat er de afgelopen weken veel minder gehoor is gegeven aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken dan in het voorjaar. Ik hoor van de nodige bedrijven dat zij zich niet in dat beeld herkennen en het juist wél doen.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Reactie op corona-maatregelen kabinet

Reactie op corona-maatregelen kabinet

MKB-Nederland is blij dat het kabinet nu maatwerk heeft aangekondigd voor de meest getroffen sectoren. Daar hebben we ook steeds op aangedrongen. Maar het is nog niet op alle punten voldoende. Voor de evenementenbranche: het kabinet trekt nu 11 miljoen euro uit voor een eenmalige vergoeding. De vraag is of dat voldoende is én welke bedrijven in de branche hier dan wel of niet aanspraak op kunnen maken. Dat gaan we nader uitzoeken. Het kabinet komt niet-gesubsidieerde theaterproducenten tegemoet met een totaalbedrag van 40 miljoen euro. Ook hier moet nog worden bezien wat dat per bedrijf betekent en in hoeverre producenten hiermee geholpen zijn.

Inspraakreactie knip Weesperstraat

Inspraakreactie knip Weesperstraat

Guido Frankfurther spreekt in bij raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Water: MKB-Amsterdam vindt het zeer onwenselijk dat u vooralsnog van plan bent de aangekondigde proef, om de Weesperstraat af te sluiten voor doorgaand autoverkeer, door te zetten. Zeker nu in Coronatijd, waarin de ondernemers toch al zo worden getroffen en het water hen aan de lippen staat, ook nog eens de Piet Heintunnel tegelijkertijd is afgesloten voor al het vrachtverkeer en de halve binnenstad vanwege Kades en Bruggen openligt. Denk alleen maar aan de Vijzelstraat. MKB-Amsterdam is niet tegen een proef om doorgaand autoverkeer tegen te gaan. We zijn tegen deze proef op déze locatie en op dít moment.

Gratis online webinar Cybercrime op 2 november om 18.30u

Gratis online webinar Cybercrime op 2 november om 18.30u

Op 2 november organiseren PVO Amsterdam – Amstelland, het CCV, MKB-Amsterdam, VEBAN en Westpoort Ondernemers het 1e deel van de Masterclass Cybercrime met Brenno de Winter. Start 18.30u. Schrijf je hier in! Voorkomen is beter dan genezen! Hoe krijg je grip op je...

Om 14.00 uur bekendmaking winnaar Product van de Maand op YouTube!

Om 14.00 uur bekendmaking winnaar Product van de Maand op YouTube!

Vanmiddag om 14.00 uur  maken we via MKB TV bekend wie de winnaar Product van de Maand oktober is geworden. Wil je niks missen? Abonneer je hier gelijk even op ons YouTubekanaal. Ondernemers van het Science Park in Amsterdam hebben begin oktober de nominaties gegeven. Het publiek heeft via Facebook gestemd op hun favoriete product. Uit deze publieksstemming is de volgende top drie ontstaan: E-bike van Mokumono, smartphone van Fairphone en kruidenthee van Ptthee. Uit deze top drie heeft de vakjury een keuze gemaakt op creativiteit, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. And the winner is……..?

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Opmerkelijk Ondernemen column Bert Bos

Gemiste kans!!! Zaterdag 24 oktober 18:15 uur. Negentig minuten gespeeld, nog zes minuten blessuretijd. VVV-Ajax: 0 – 13. De dienstdoende Rotterdamse arbiter Makkelie dribbelt naar de zijlijn en zoekt contact met Ajaxtrainer Ten Hag: “Zullen we maar stoppen bij deze stand?” De geboren en getogen Tukker knikt met een snerpend laatste fluitsignaal tot gevolg. Einde wedstrijd stand 0 – 13. Het ongeluksgetal gaat de hele wereld over inclusief het medelijden met VVV. Dat het sportief opvatte en enkele dagen later alweer met 4 – 2 won in de beker. Venlo op de wereldkaart. Free publicity. Voor Amsterdam natuurlijk ook.

Nieuwe milieuzone op 1 november in Amsterdam

Nieuwe milieuzone op 1 november in Amsterdam

Per 1 november 2020 gelden er nieuwe regels voor de milieuzone in de gemeente Amsterdam. Er is een nieuwe milieuzone voor dieselpersonenauto’s. Voor dieselbedrijfsauto’s wordt deze aangescherpt. De gehele milieuzone voor personenauto’s, bedrijfsauto’s, autobussen, vrachtauto’s en taxi’s wordt uitgebreid tot het gebied binnen de Ring A10. Daar hebben dieselvoertuigen met emissieklasse 4 en hoger toegang. Wanneer je wilt weten of dit geldt voor jouw voertuig kun je de kentekencheck doen.