Amsterdam moet proeftuin worden voor ZZP’ers die personeel willen aannemen

Bart Drenth, voorzitter van MKB Amsterdam, belangenbehartiger voor het midden- en kleinbedrijf, is zelf ook zelfstandige zonder personeel (ZZP). Hij zou best iemand in dienst willen nemen. “Amsterdam is ZZP-stad bij uitstek,” zegt hij tegen Het Parool.

Wat is het probleem?

“In Nederland nemen ZZP’ers veel minder vaak iemand in dienst dan in andere landen. Het aantal ZZP’ers in Nederland stijgt explosief, inmiddels zijn we met bijna een miljoen, waarvan een groeiend deel ook personeel wil aannemen. Maar dan stuiten ze op tal van obstakels.”

Een beetje ZZP’er geniet er toch van dat hij juist geen personeel heeft? Geen sores, geen extra administratie?

“Dat klopt. Veel van deze ZZP’ers werken samen met andere zelfstandigen. Dit soort netwerken functioneert meestal goed, vooral in de dienstverlening. Maar in andere sectoren, handel, industrie of biotechnologie, werkt dit minder goed. Voor hen is het juist beter mensen in loondienst te nemen. In de praktijk gebeurt dit zelden en dat is jammer, want zo lopen we werk mis. Kijk naar Amerika. Daar kunnen zelfstandigen makkelijker mensen in dienst nemen en beginnen ze veel vaker een bedrijf. En die bedrijven leveren banen op.”

Wat zijn de belemmeringen om mensen in dienst te nemen?

“Als een werknemer bijvoorbeeld een been breekt tijdens de skivakantie, moet die worden doorbetaald. Bij ziekte kan dat oplopen tot twee jaar salaris. Daarnaast is het lastig om weer van een werknemer af te komen die niet functioneert. Ons ontslagrecht is erg ingewikkeld. Hierdoor denkt een zelfstandige wel twee keer na om iemand in dienst te nemen, of ziet daar zelfs van af.”

Dat zijn landelijke regelingen, wat kan Amsterdam hieraan doen?

“Amsterdam zou een experiment kunnen starten met soepelere regels. Hiermee laat de gemeente zien dat ze deze problematiek serieus neemt. En als de resultaten gunstig zijn, kan dit landelijke navolging krijgen. Amsterdam is vaker pionier. Kijk naar de helmplicht. De gemeente heeft na een lange lobby ook voor elkaar gekregen dat bestuurders van scooters zonder helm op de rijbaan kunnen. Zoiets kan de stad ook bereiken voor ZZP’ers. Wat wel binnen de mogelijkheden van de stad ligt, is het creëren van meer werkplekken voor zelfstandigen. Dat kan morgen al gebeuren.”

U begeleidt als zelfstandige reorganisaties. Wat voor personeel zou u willen aannemen?

“Toen ik nog in loondienst was, had ik de beschikking over een secretaresse. Ik mis nu iemand die mij helpt, ik doe alles zelf.”

Bron: deondernemer.nl / Het Parool

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Energie besparen?

Energie besparen?

De wattjemoetweten (Watt) campagne informeert ondernemers over de informatieplicht energiebesparing. De focus van de campagne verschuift naar energiebesparing: www.wattjemoetweten.nl. Meerdere ondernemers zijn geïnterviewd voor de campagne waaronder Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Dit familiebedrijf heeft de afgelopen drie jaar de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen.

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

MKB TV: duurzaam ondernemen in tijden van crisis

Duurzaam ondernemen in de crisis, is dat realistisch? Veel mkb’ers hebben nu wel wat anders aan het hoofd. In deze crisis lijkt het handig om investeringen uit te stellen, of toch niet?  Olof van der Gaag, voorzitter Duurzaamheidsraad Amsterdam: “doe het juist nu, het...

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Opmerkelijk ondernemen, column Bert Bos

Toch weer een Belg, flitste het door mijn hoofd toen ik het nieuwe plan las om van Amsterdam een allesomvattende stad te maken. Allesomvattend is Inclusief Noord. Sinds de aanleg van het Centraal Station eind 19e eeuw was de doorslaggevende brug vanuit het centrum...

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Ingewikkelde vergunningaanvragen

Gemeenten in de regio werken behoorlijk soepel mee aan plannen van ondernemers om te kunnen functioneren in de anderhalve meter economie. Voor sommige aanvragen ligt dat ingewikkeld omdat er meerdere bestuurslagen en beleidsafdelingen bij betrokken zijn. Dit speelt...

RED WAT ER TE REDDEN VALT

RED WAT ER TE REDDEN VALT

Een open brief van onze voorzitter aan de gemeenteraad: stel een taskforce in. Steunmaatregelen van de overheid zijn en blijven nodig. Maar ze zijn niet genoeg. Omdat financiële steun altijd maar een deel van de kosten dekt en uitstel van betaling geen afstel is. Het enige wat deze bedrijven kan redden is dat hun omzet weer op peil komt. En wel zo snel mogelijk.

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Manifesto voor duurzaam en circulair ondernemen

Precies vijf jaar geleden werd Manifesto opgericht, één van de initiatiefnemers is Erik Friedeberg. Hij vertelt zijn verhaal, drijfveren en zijn motivatie om deze duurzame coöperatie te starten en uit te bouwen. Met crowdfunding wil hij zijn succesvolle duurzame...